SAD I BRITANIJA POZIVAJU GRAĐANE DA HITNO NAPUSTE AFRIČKU ZEMLJU: Pobunjenici nadiru prema glavnom gradu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Apr.2021, 13:24

SAD I BRITANIJA POZIVAJU GRAĐANE DA HITNO NAPUSTE AFRIČKU ZEMLJU: Pobunjenici nadiru prema glavnom gradu!

Hoće li Idris Debi ostati na vlasti?

Sjedinjene Države su saopštile da se pobunjenički borci u Čadu kreću prema glavnom gradu N'Džameni i naredile su delu svog osoblja da napusti zemlju, upozoravajući na moguće nasilje.

Portparol pobunjeničkog Fronta za promene i slogu Čada (FACT) rekao je da su njegovi borci "oslobodili" provinciju Kanem, oko 220 km od glavnog grada N'Džamene, ali je vlada to demantovala.

- Autori ovih lažnih izjava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nisu ni na terenu, već negde u Evropi - saopštila je vlada u poruci objavljenoj na Fejsbuku.

Dan ranije, britanska vlada je pozvala svoje građane da napuste Čad zbog informacija o kretanju dva pobunjenička konvoja, jednog u blizini grada Faja, nekih 770 km severoistočno od N'džamene, a drugi pored grada Mao, koji je glavni grad pokrajine Kanem.

U nedelju ujutru, izveštač Rojtersa video je veliki broj teško naoružanih čadskih snaga bezbednosti kako patroliraju ulicama prestonice.

Delimični rezultati izbora ukazali su predsedniku Idrisu Debiju da produži svoje tri decenije na vlasti, uprkos znacima rastućeg nezadovoljstva zbog ophođenja prema naftnom bogatstvu države.

Debi je osvojio većinu u svim, osim dva okruga od ukupno 84, u druga dva je obezbedio pluralitet, a preostalo je još 28 okruga, prema Nezavisnoj nacionalnoj izbornoj komisiji (CENI).

Debi, koji je vlast preuzeo 1990. godine na čelu oružane pobune, čvrsti je saveznik Francuske i Sjedinjenih Država u borbi protiv islamističkih militanata u sušnom regionu Sahel.

- Zbog njihove sve veće blizine N'Džameni i mogućnosti za nasilje u gradu, manje važnim službenicima američke vlade naređeno je da komercijalnim avio-letovima napuste Čad - navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta.

Čadska vojska je saopštila da je u subotu popodne uništila konvoj pobunjenika na severu provincije Kanem.

- Kolona je bio potpuno desetkovan - rekao je portparol vojske Azim Bermandoa Agouna u izjavi kasno u subotu.

Grupa FACT, koja kontroliše severnu granicu Čada sa Libijom, napala je granični prelaz u Čadu uveče 11. aprila, baš u trenutku zatvaranja biračkih mesta.

Portparol FACT-a Kingabe Ogouzeimi de Tapol rekao je da su pobunjenici "oslobodili" Kanem i još uvek pokušavaju da iskorene preostale snage državne bezbednosti.

- Uveravamo stanovništvo grada N'Džamene i okoline, posebno diplomatsko osoblje, osoblje Ujedinjenih nacija, partnere i iseljenike koji rade u Čadu, da ostanu mirni i da izbegavaju bilo kakvo nepotrebno putovanje van grada - rekao je Ogouzeimi u izjavi objavljenoj na Fejsbuku.

Grupa od 14 opozicionih lidera, koja je pozvala svoje pristalice da bojkotuju izbore, potpisala je u nedelju peticiju kojom se poziva na prekid vatre kako bi se omogućio "inkluzivni nacionalni dijalog".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.