SABORNI HRAM SVETOG CARA KONSTANTINA I CARICE JELENE U SVRLJIGU: Vernici iste godine dobili parohiju i crkvu

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Avg.2019, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SABORNI HRAM SVETOG CARA KONSTANTINA I CARICE JELENE U SVRLJIGU: Vernici iste godine dobili parohiju i crkvu

Piše: Dušan Marić

U Srbiji postoji 11 hrišćanskih hramova koji su posvećeni vizantijskom caru Konstantinu i carici Jeleni. Jedan od njih nalazi se u Svrljigu, varošici nedaleko od Niša, koja se ugnezdila u pitomoj dolini koju je jedan od krajiških Timoka probio kroz obronke Svrljiških planina.

Opština Svrljig počela je sa radom 1925. godine. Kao jedan od prvih koraka nova vlast je formirala odbor za izgradnju crkve. Do tada, meštani varošice su se na boosluženja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << okupljali u seoskim crkvama u Crnoljevici, Niševcu i Prekonogi. Prvi predsednik odbora bio je učitelj Živojin Dikić. Ostalo je zabeleženo i da je prva sednica odbora održana u mesnoj kafani „Srpski kralj“.

Zemljište za izgradnju crkve poklonio je Aleksa Ivanović iz Prekonoge. Ima meštana koji tvrde da je baš na tom mestu ranije već postojala mala crkva, sagrađena početkom 19. veka, sa zavetnim krstom, koji se sad nalazi u crkvenoj porti.

Gradnja je trajala tri godine, da bi u nedelju 11. novembra 1928. godine, u prisustvu mnoštva naroda i učenika jedine svrljiške škole „Knez Arsen“,  vladika niški Dorotej osvetio crkvu. Prvi sveštenik je bio Branislav Đorić. Dva meseca pre osvećenja crkve Sveti Sinod je doneo odluku o teritorijalnoj reorganizaciji crkve u niškom kraju i osnivanju svrljiške parohije. Ikonostas je poklon Nišlije Đoke Jovanovića.

Pre deset godina crkva je obnovljena, obnovljen je parohijski dom, izgrađena je priprata, u porti je sagrađena česma a pomenuti zavetni krst pokriven, tako da su vernici dobili lepo mesto ne samo za ispovedanje vere, već i za odmor.

Izbor imena crkve se najčešće vezuje za selo Šljivovik, kojem je dan posvećen Konstantinu i Jeleni seoska slava, mada ima i onih koji ističu činjenicu da se ista slava praznuje i u Okruglici.

Saborni hram u Svrljigu je danas središnja crkva u opštini, koja ima još petnaestak hrišćanskih bogomolja, među kojima je najpoznatiji obnovljeni manastir Svetog arhangela Gavrila u selu Pirkovac.

Jedna od tih svetinja je i crkvica u selu Plužine, posvećena Svetom proroku Jeremiji, koja je sagrađena ove godine, kraj seoskog zavetnog krsta. Tako su meštani 15. maja ove godine, prvi posle duže od jednog veka čekanja, imali priliku da prisustvuju služenju svete liturgije u svom selu i u svojoj crkvi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.