S.Irska:Novinarku usmrtio zalutali metak, uhapšena dvojica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2019, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S.Irska:Novinarku usmrtio zalutali metak, uhapšena dvojica

Dvojica muškaraca uhapšeni su danas zbog sumnje da su povezani sa ubistvom irske novinarke Lire Meki za vreme jučerašnjih nereda u Londoneriju, u Severnoj Irskoj.

Meki (29), nagrađivana novinarka koja je pisala knjigu o odlasku mladih iz Severne Irske, stradala je od zalutalog metka kada su nepoznate osobe pucale na policajce tokom jučerašnjih protesta u Londoneriju.

AP je preneo da policija još nije identifikovala osumnjičene.

Policija je rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je za njenu smrt najverovatnije odgovorna disidentska grupa "Prava Ira", i nesrećni incident su nazvali "terorističkim napadom".

Kako se navodi, policija tvrdi da meštani znaju ko je kriv za smrt novinarke, i apeluje na građane da pomognu u identifikaciji osumnjičenih.

"Prava Ira" mala je grupa republikanaca koji odbacuju Sporazum s Londonom sklopljen na Veliki petak 1998. godine, kojim je Irska republikanska armija prihvatila političko rešenje posle dugogodišnjeg nasilja u kojem je ubijeno više od 3.700 ljudi.

Pretpostavlja se da je "Prava Ira" povezana sa više ubistava u poslednjoj deceniji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.