Izvor: RTS, 23.Jul.2021, 00:14

Ružić sa predstavnicima Svetske banke: Naš cilj je stvaranje boljih i podsticajnih uslova za odrastanje dece

Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić razgovarao je sa predstavnicima Svetske banke o realizaciji Projekta "Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje" (Inclusive Childhood Education and Care - ECEC), kojim je predviđeno povećanje obuhvata dece predškolskim obrazovanjem.
Branko Ružić je predstavio rezultate, kao i planove u okviru tri komponente Projekta. Istakao je da je jedan od prioriteta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vlade Srbije i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja stvaranje boljih i podsticajnih uslova za odrastanje dece.

"Projekat 'Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje' koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom ima naročitu težinu, jer se predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem kroz ovaj projekat bavimo sa svih aspekata – kako proširenjem kapaciteta predškolskih ustanova, unapređenjem znanja i veština stručnih kadrova u ovoj oblasti kroz mentorsku podršku i obuke za oko 12.000 vaspitača, tako i senzibilisanjem i edukacijom roditelja o značaju ranog razvoja i vaspitno-obrazovnog rada kroz program grantova koji se za sada realizuju u 34 jedinice lokalne samouprave u cilju povećanja obuhvata dece iz osetljivih grupa", rekao je Ružić.
Ministar je istakao da su do sada, u okviru prve komponente Projekta, izgrađena tri objekta u Sremskoj Mitrovici, Doljevcu i Žitorađi, da su otpočeli radovi u Kruševcu, te da će u narednih dvadesetak dana početi radovi u Merošini i Loznici. Takođe, radovi su planirani i u Prokuplju, Vladičinom Hanu, Šidu, Smederevu, Tutinu i Novom Pazaru.
On je naveo i da će u saradnji sa Fondacijom "Novak Đoković" do kraja septembra biti adaptirano i opremljeno 46 novih vrtićkih soba u 11 opština, dok je ukupno planirano da se adaptira i kompletno opremi najmanje sto soba.
Ministar je izrazio zahvalnost za podršku koju tim Svetske banke pruža Srbiji u oblasti obrazovanja, kao i za stručnu i operativnu podršku u svakodnevnoj implementaciji projekta.
Bojana Naceva, stručnjak za obrazovanje i menadžer Svetske banke zadužena za projekat,  istakla je dobru saradnju sa Ministarstvom i navela da je Svetska banka zadovoljna napretkom u implementaciji projektnih aktivnosti u okviru sve tri komponente.
Oba sagovornika su se saglasila da dobru saradnju i u budućnosti treba nastaviti.
Sastanku su prisustvovali i Aleksandar Jović, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju, Duško Vasiljević, v. d. šefa Kancelarije Svetske banke za Srbiju, i Marijana Jašarević, stručnjak za socijalnu zaštitu iz Svetske banke.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ana Brnabić u subotu u Hanu

Izvor: OkRadio.rs, 23.Jul.2021

Premijerka Srbije Ana Brnabić u subotu će 24. jula u okviru redovnih aktivnosti posetiti opštinu Vladičin Han. Premijerka će obići novootvoreni vrtić  “Zvončica” u naselju “Kolonija”. Događaju će pored lokalnih funkcionera prisustvovati i Branko Ružić, prvi potpredsednik Vlade...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.