Ružić prihvatio usklađivanje cena u domovima i studentskim menzama - zahtevi opravdani

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jun.2022, 14:37

Ružić prihvatio usklađivanje cena u domovima i studentskim menzama - zahtevi opravdani

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić delimično je uvažio zahteve direktora studentskih centara i koordinatora regiona za učeničke domove u Srbiji, koji su u ponedeljak zatražili od ministra da uskladi cene usluga smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda.

Ružić je u današnjem saopštenju poručio da u potpunosti razume zahteve koji su stigli i da ih smatra opravdanim.

"Upravo zbog održavanja određenog standarda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << napora da ga unapredimo, a svakako ne ugrozimo, razumem potrebu da se uskladi cena, ali to ne sme da bude preterano opterećenje porodičnog budžeta", naveo je ministar i dodao da traženi iznos cena u ovom trenutku nije prihvatljiv, zbog čega su zahtevi direktora ustanova delimično prihvaćeni.

Ministar je poručio da je uvažio činjenicu da cene u tim ustanovama nisu menjane devet godina.

"Država je od 2012. godine do danas investirala u izgradnju i opremanje ustanova učeničkog standarda sa oko 6,5 milijardi dinara, a u ustanove studentskog standarda sa oko 6,8 milijardi", naveo je Ružić i naglasio da će država nastaviti da subvencioniše cene smeštaja i ishrane u ustanovama učeničkog i studentskog standarda.

Kao primer je naveo da je učešće učenika-korisnika u ceni smeštaja i ishrane u ustanovi učeničkog standarda sa trećom "A" kategorijom, do sada iznosila 5.358 dinara mesečno, a da će nakon usklađivanja cena, to učešće iznositi 8.052 dinara mesečno.

Kada je reč o cenama smeštaja u studentskim centrima, studenti u sobama prve kategorije će, umesto dosadašnjih 1.860 dinara mesečno, plaćati 2.790, druge kategorije umesto 1.430 plaćaće 2.150, treće kategorije umesto 1.248 plaćaće 1.600, a za četvrtu kategoriju umesto 1.144 cena će biti 1.500 dinara mesečno.

Cene pojedinačnih obroka u studentskim menzama će nakon usklađivanja izgledati ovako. - za doručak, umesto 40 dinara, 56 dinara; za ručak, umesto 72 dinara, 120 dinara, dok će se za večeru, umesto 59 dinara, plaćati 90 dinara.

Ružić je rekao i da učenički domovi nisu samo mesto noćenja i ishrane, već se u njima, kaže, odvija kvalitetan vaspitni rad, naročito razvijanje intelektualnih i radnih sposobnosti učenika, kao i očuvanje i unapređenje njihovog zdravlja.

Takođe, Ružić je poručio da se u domovima prate učenikova postignuća, podstiče socio-emocionalni razvoj ličnosti, te razvijaju moralne i estetske vrednosti i organizuje njihovo slobodno vreme.

"Jako je važno da nastavimo da ulažemo u kvalitet smeštaja i ishrane i da na taj način nastavimo da pružamo učenicima i studentima podršku da se uspešno školuju", istakao je Ružić.

On je podvukao da usklađivanje cena smeštaja i ishrane povlači i korigovanje nominalnih iznosa učeničkih i studentskih kredita i stipendija.

Trenutni iznos rate učeničkog kredita i stipendije iznosi 5.400 dinara, dok će nakon usklađivanja iznositi oko 8.000 dinara.

Isto tako, trenutni iznos rate studentskog kredita i stipendije je 8.400 dinara, dok će nakon usklađivanja iznositi oko 13.000 dinara.

Takođe, ministar donosi rešenja kojima se utvrđuje tačan iznos učeničkog i studentskog kredita i stipendije u decembru tekuće godine, imajući u vidu da je isplata prve rate učeničkih kredita i stipendija u drugoj polovini decembra, a da je isplata prve rate studentskih kredita i stipendija u januaru 2023. godine.

Broj učeničkih i studentskih kredita i stipendija utvrđuje se prema raspoloživim sredstvima u budžetu države za odgovarajuću godinu.

U vezi sa navedenim, ministar smatra da takva usklađivanja treba razmatrati na godišnjem nivou, stoji u saopštenju Ministarstva prosvete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NOVA ODLUKA! Studentima po 100 evra - ministarstvo aminovalo

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jun.2022

Sjajne vesti za sve studente!..Korisnici učeničkih i studentskih domova od decembra će plaćati skuplji smeštaj i ishranu u menzama, ali će zauzvrat primati i veće iznose na čekovima za kredite i stipendije...Najbolje će proći akademci jer će mesečno od države primati 13.000 dinara, što...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.