Rusko priznanje – pod određenim uslovima

Izvor: B92, 21.Okt.2021, 19:57

Rusko priznanje – pod određenim uslovima

Rusija bi mogla da prizna talibansku vladu u Avganistanu pod uslovom da ona bude inkluzivna i da poštuje ljudska prava, izjavila je Valentina Matvijenko.

"Danas su na vlast došli talibani koji kontrolišu celu zemlju i sa njima je potrebno voditi dijalog, potrebno je sastajati se sa njima", rekla je Matvijenko, predsednica gornjeg doma ruskog parlamenta Saveta Federacije a preneo je TASS.

Prema njenim rečima potrebno je ostvariti kontakte kako bi se talibani ubedili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da stvore istinski inkluzivnu vladu koja bi uključivala ne samo predstavnike plemena, etničkih grupa i naroda koji žive na teritoriji Avganistana, već i svih političkih snaga.

Matvijenko je dodala da će samo takva konstrukcija biti stabilna i da će obezbediti miran razvoj Avganistana kao države.

Ona je napomenula da Rusija, baš kao i čitava globalna zajednica, poziva Avganistan da se pridruži redovima civilizovanih država, garantuje i štiti ljudska prava, pre svega, prava žena i dece.

"Pitanje priznavanja ili nepriznavanja danas nije prioritetni čin. Mislim da, ako kao rezultat ovog dijaloga talibani prihvate te uslove koje sam spomenula, ne samo da ih odobri u pisanoj formi, već ih sprovede u delo, mislim da će to biti biti, naravno, priznavanje njih s obzirom da su sada tamo stvarna snaga", rekla je predsednica Saveta Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.