Ruska novinarka: Deportovali su nas iz Srbije u Srbiju

Izvor: B92, 21.Sep.2016, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska novinarka: Deportovali su nas iz Srbije u Srbiju

Moskva -- Novinarka ruske novinske agencije Njuzfront Oksana Sazonova, koja je prošle sedmice s kolegom uhapšena na KiM, ispričala je svoje utiske o tom događaju.

Oksana Sazonova i Sergej Belous uhapšeni su zbog navodnog nelegalnog boravka, a ona je istakla da su njih dvoje nakon noći provedene u pritvoru brzo deportovani, kako je rekla, iz Srbije u Srbiju.

Sazonova i Belousom su na KiM otišli da bi snimili intervjue i priloge o životu Srba u južnoj srpskoj pokrajini, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a njena novinarska kuća, sa sedištem na ruskom Krimu, planira da objavi dokumentarni film o situaciji na Kosmetu.

Međutim, dok su bili u Orahovcu, kosovska policija ih je uhapsila, navodno zbog nelegalnog boravka. Nakon što su noć proveli u pritvoru u Prištini, izvedeni su pred tužioca i izrečena im je novčana kazna, a onda su, kako veruje, zahvaljujući angažovanju ruske diplomatije, oslobodeni i deportovani u centralnu Srbiju.

Sazonova je za Sputnjik ispričala da su na KiM ušli iz centralne Srbije preko administrativnog prelaza Jarinje, automobilom.

"Naravno da smo imali pasoše i da smo ušli legalno u Republiku Srbiju. Na administrativnom prelazu su proverili ličnu kartu i vozačku dozvolu čoveku koji je vozio, nas su samo pogledali", rekla je.

Opisujući hapšenje, Sazonova je ispričala da se sve dogodilo u Orahovcu, u srpskom delu, na ulici.

Tamo su, kazala je, bili kod prijatelja u jednoj porodici.

"Otišli smo do kola da uzmemo stvari, a moja torba i dokumenti su ostali u kući. Odjednom nam je prišlo petoro-šestoro kosovskih policajaca, Albanaca, počeli su da pričaju na engleskom sa nama. Rekli su da samo žele da nas identifikuju. Ja nisam imala ništa, Sergej je imao novinarsku dokumentaciju, dokument sa slikom i imenom na engleskom jeziku. Međutim, njima to nije odgovaralo, tražili su pasoše. Insistirali su da idemo njihovim automobilom do kuće. Ipak smo došli tamo pešice i posle toga uzeli su naše pasoše i odveli nas u policijsku stanicu u Orahovcu, a potom nas prebacili u Prištinu", objasnila je ona.

Policiji, dodala je, ništa nije značio pečat Srbije, pa su im tražili vize, iako, kako kaže, nije jasno kako jedna tvorevina, koju ne samo da Rusija ne priznaje nego nije predstavljena u UN, može da uvede vizni režim.

Pritom, priča dalje Sazonova, nije im bilo omogućeno da pozovu bilo koga, a ni da komuniciraju međusobno.

Kad su, kaže, vozili za Prištinu, rekla je da mora da se javi direktoru da ga obavestim da sutradan neće biti na vezi i da moraju da razumeju kako će to zvučati kada se sazna da je nestala na Kosovu.

Noć su, prema njenim rečima, proveli u prostoru predviđenom za ilegalne imigrante.

"Možda su tamo i imali internet, ali nama su uzeli sve: telefone, laptop, čak i lične stvari. Tek sam ujutro mogla da pozovem direktora Konstantina Klirika da ga obavestim šta je bilo s nama. On je rekao da već zna i da cela Rusija zna i da se nama bave. Zvala sam majku da joj kažem da je sve u redu, a Sergej je obavestio rusku kancelariju u Prištini", navela je.

Potvrdila je da maltretiranja nije bilo, da su pripadnici policije bili korektni, ali takvo ponašanje pripisuje ruskoj diplomatiji.

Ubeđena je, kaže, da je policija dobro znala ko su oni i da ne zna od koga trenutka su kosovske vlasti pratile njihovo kretanje.

O materijalu koji je snimila do hapšenja, Sazonova kaže da se pre svega odnosi na život Srba i Srpske pravoslavne crkve.

"Situacija jeste teška i što se tice i severa i enklava. Jedan slucaj me je posebno dirnuo. Metohija, grad Istok, albanski. Tamo ima jedna dosta velika pravoslavna crkva i pored nje mala kuća gde živi sveštenik sa porodicom. I to je jedina srpska porodica i jedina srpska deca u tom gradu. Crkva, sa jedne strane velika džamija, sa druge strane kancelarija udruženja veterana UCK, sa treće strane kosovska policija koja kao da ga brani", navela je i dodala da je u blizini i neka kafana iz koje se stalno čuje glasna albanska muzija.

Na konstataciju da je postojanje slobode kretanja na KiM samo na papiru, Sazonova kaže: "To je jedno malo parče teritorije koje kao da brani ceo svet: NATO, UN, OEBS, Euleks, ali tamo se hapse novinari, tamo se vernici plaše da idu u crkvu, tamo ima enklava u 21. veku po nacionalnom i verskom osnovu. A znamo šta se sve priča što se tiče šverca i trgovine ljudima na Kosovu".

Sazonova je uverena da su hapšeni ne zato što su navodno na KiM boravili nelegalno, već zato što su snimali, kao i da oni nisu jedini takav slučaj.

"A samo su nas uhapsili i deportovali, kako mi kažemo - iz Srbije u Srbiju", zaključila je Sazonova.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.