Rusija: Uhapšen zvaničnik ruske svemirske agencije – sumnjiči se za špijunažu

Izvor: B92, 07.Jul.2020, 20:04

Rusija: Uhapšen zvaničnik ruske svemirske agencije – sumnjiči se za špijunažu

Bivši novinar Ivan Safronov u maju se zaposlio kao savetnik za medije generalnog direktora Roskosmosa Dmitrija Rogozina.

Portparol šefa Ruske svemirske agencije uhapšen je zbog izdaje, prenose agencije.

U saopštenju Roskosmosa (na ruskom) se navodi da hapšenje bivšeg novinara Ivan Safronova nije povezano sa njegovim trenutnim poslom.

Ruska bezbednosna služba FSB saopštila je da je osumnjičen za špijunažu za jednu zemlju, članicu NATO pakta, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agencija Ria novosti.

Safronov je ranije radio kao vojni izveštač za dnevne listove Komersant i Vedomosti.

Ipak,portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže za BBC da "koliko oni znaju, ovo nije povezano sa njegovim ranijim novinarskim radom na bilo koji način“.

Šta je Roskosmos?

Roskosmos, državna korporacija za svemirske aktivnosti, kako glasi pun naziv, oformljena je u ovom obliku 2015. kao nacionalna korporacija za širok spektar programa i svemirskih letova.

Rogozin, kontroverzni nacionalistički političar, preuzeo je kormilo agencije u maju 2018.

Mnoštvo problema prati rad agencije od tada. Nezgoda koja se dogodila krajem 2018. godine, dovela je do prekida lansiranja rakete Sojuz sa Međunarodne svemirske stanice.

Neposredno pre tog incidenta, posada je otkrila misterioznu rupu.

Sledeće godine, svemirski projekat predsednika Vladimira Putina, Vostočni svemirski centar, bio je uprljan skandalom – jer su visoki zvaničnici osuđeni za krađu i korupciju.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija: Uhapšen zvaničnik ruske svemirske agencije – sumnjiči se za špijunažu

Izvor: Radio 021, 07.Jul.2020

Bivši novinar Ivan Safronov u maju se zaposlio kao savetnik za medije generalnog direktora Roskosmosa Dmitrija Rogozina...Getty imagesFSB je objavio snimak hapšenja Safronova..Portparol šefa Ruske svemirske agencije uhapšen je zbog izdaje, prenose agencije...U saopštenju Roskosmosa (na ruskom) se...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.