Rusija, SAD i razmena zatvorenika: Oslobođena košarkaška zvezda Britni Grajner u zamenu za trgovca oružjem Viktora Buta

Izvor: B92, 08.Dec.2022, 16:02

Rusija, SAD i razmena zatvorenika: Oslobođena košarkaška zvezda Britni Grajner u zamenu za trgovca oružjem Viktora Buta

SAD i Rusija razmenile zatvorenike - Britni Grajner i Viktora Buta.

Sjedinjene Američke Države i Rusija razmenili su zatvorenike - košarkašicu Britni Grajner i trgovca oružjem Viktora Buta, koji je bio u američkom zatvoru 12 godina.

Razmenu je odobrio predsednik SAD Džozef Bajden prethodnih dana, rekao je izvor CBS-a.

Ona je uhapšena na aerodromu u blizini Moskve u februaru ove godine kada su u njenom prtljagu navodno pronađeni patroni sa uljem kanabisa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za elektronske cigarete.

Tridesetjednogodišnja Grajner je u avgustu osuđena za krijumčarenje i posedovanje ulja kanabisa, a prošlog meseca je poslata u kaznenu koloniju.

Upotreba kanabisa u Rusiji je zabranjena, a Amerika je optužila Moskvu da koristi Grajner "kao političkog piona".

Razmenu zatvorenika predložila je Bajdenova administracija krajem jula.

Trgovac oružjem koji je služio 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD zbog optužbi da je pokušao da proda oružje kolumbijskoj pobunjeničkoj grupi da ubija Amerikance.

Akcije bivšeg oficira sovjetskih vazduhoplovnih snaga Viktora Buta su bile toliko ozloglašene da su inspirisali snimanje filma u Holivudu, a on je dobio zastrašujući nadimak "Trgovac smrću".

Vlasti Tajlanda izručile su Buta Americi 2010. godine, posle operacije američke Agencije za borbu protiv droga (DEA) dve godine ranije.

Agenti DEA predstavljali su se kao potencijalni kupci iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije, poznatih kao Fark.

Sjedinjene Države tu grupu smatraju terorističkom organizacijom.

But je tvrdio da je on samo bio preduzetnik i imao legitiman posao i da je pogrešno optužen da je pokušao da naoruža južnoameričke pobunjenike, kao i da je žrtva američkih političkih mahinacija.

Ali porota u Njujorku nije verovala u njegovu priču.

Osuđen je na 25 godina zatvora u aprilu 2012. nakon što je proglašen krivim za zaveru za ubistvo američkih i američkih zvaničnika, isporuku protivvazdušnih projektila i pomaganje terorističkoj organizaciji.

Tokom tronedeljnog suđenja, rečeno je da But znao da će oružje biti upotrebljeno za ubijanje američkih pilota koji rade sa kolumbijskim zvaničnicima.

Tužioci su rekli da je on odgovorio: "Imamo istog neprijatelja".

But, ruski državljanin, počeo je karijeru u vazdušnom saobraćaju početkom 1990-ih, posle raspada Sovjetskog Saveza (SSSR).

Prema knjizi iz 2007. godine "Trgovac smrću", koju su napisali stručnjaci za bezbednost Daglas Farah i Stiven Braun, But je razvio posao koristeći vojne avione ostavljene na aerodromima sovjetske imperije ranih 1990-ih.

Britni Grajner je jedna od najuspešnijih igračica u ženskoj profesionalnoj ligi u SAD, a igrala je u ženskoj NBA ligi u timu Feniks Merkjuri.

Američka košarkašica je u Rusiju otišla kako bi igrala u klupskoj ligi dok je pauza u sezoni u Sjedinjenim Državama.

Nastupala je za ženski košarkaški klub UGMK Jekaterinburg od 2014, a igrala je i utakmice Evrolige za žene.

Privedena je u februaru 2022. godine na aerodromu u Moskvi kada su u njenom prtljagu pronađeni patroni sa uljem kanabisa za elektronske cigarete.

Ova 31-godišnjakinja je od tada u pritvoru, a počeo je i sudski proces.

Na ročištu u sredu, Grajner je rekla da su je zvaničnici naterali da potpiše dokumente, ali da joj "niko ništa nije objasnio".

Rekla je i da u prvim satima pritvora nije dobila ni objašnjenje koja su joj prava niti joj je obezbeđen advokatu i da je morala da koristi aplikaciju za prevođenje na telefonu da bi komunicirala.

Dvostruka osvajačica zlatne olimpijske medalje izjasnila se krivom za optužbe za posedovanje droge, ali je negirala da je namerno prekršila zakon, rekavši da je u žurbi spakovala kofere.

"Ni danas mi nije jasno kako su električni aparati za konzumiranje kanabis [the vape cartridges] završili u mojim torbama.

"Preuzimam odgovornost, ali nisam imala nameru da krijumčarim", rekla je Grajner pred sudom u Rusiji.

Pošto joj je pritvor produžen do decembra, suđenje bi trebalo da bude nastavljeno u avgustu.

Njena supruga Šerel ranije je pozvala američkog predsednika Džozefa Bajdena da učini "šta god je potrebno" kako bi je pustili iz zatvora.

Košarkaška zvezda je ranije poslala pismo Bajdenu u kojem je napisala da je "prestrašena da bi mogla da zauvek ostane ovde".

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.