Rusi se povukli prerano iz Asadove zemlje: PRAVI RAT tek počinje, na pragu OKRŠAJ sa Amerikancima

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Feb.2018, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi se povukli prerano iz Asadove zemlje: PRAVI RAT tek počinje, na pragu OKRŠAJ sa Amerikancima

Sve više incidenata

Petnaest ruskih boraca, pripadnika jedne privatne vojne jedinice, poginulo je u četvrtak u sirijskom gradu Tabija Džazira dok su obezbeđivali tamošnje skladište oružja. Nekoliko dana ranije u napadu avijacije međunarodne koalicije za borbu protiv terorista, koju predvode SAD, poginulo je zvanično pet Rusa, takođe pripadnika oružanih snaga koje nisu pod komandom Moskve. Desilo se to u provinciji Deir Ez Zor, a u prvim vestima ovim povodom pominjana >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je brojka od čak stotinu mrtvih.

Pročitajte i:

Pre toga, 3. februara, u provinciji Idlib oboren je ruski borbeni avion Su-25. Pilot se katapultirao, ali je u okršaju sa neprijateljskim vojnicima, ankon što je ostao bez municije, oduzeo sebi život, aktivirajući ručnu bombu. Odgovronost za obaranje aviona, preuzeli su pripadnici terorističke grupe Tahrir Al Šam, tačnije njihov borac sa nadimkom Kastro.

Sve ukazuje na to da posao koji je Rusija započela u Siriji još 2015, u jeku tamošnjeg građanskog rata, ne samo da nije okončan već postoji opasnost od novog širenja sukoba, koji je već odneo stotine hiljada života. Ispostavilo se da je veliko i pompezno povlačenje ruskih jedinica iz Sirije polovinom decembra prošle godine bilo preuranjeno.

Moskva je pokušala da utvrdi svoj položaj na Bliskom Istoku, ali se suočila sa nastojanjima Amerikanaca da povrate sospstvene pozicije, poljuljane propašću planova za eliminisanje Asada i članova sirijskog rukovodstva.

- Američko vojno prisustvo u Siriji je ozbiljan izazov mirovnom procesu i čuvanju teritorijalne celovitosti bliskoistočne države – izjavila je predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Publicista i politikolog Jevgenij Benj veruje da Amerikanci, nakon povlačenja ruskog teškog naoružanja iz Sirije, spremaju novu ofanzivu.

- U Vašingtonu osećaju da gube sferu uticaja na Bliskom Istoku, jer su svi njihovi pokušaji mešanja u Iraku, Siriji i Libiji doživeli potpuni krah. Ali oni, po svom običaju, nastavljaju prethodni kurs samo kako bi smanjili uticaj Rusije u ovom delu sveta – izjavio je Benj.

Polovinom decembra prošle godine zvanično je okončano povlačenje Rusa iz Sirije, gde su pristigli na poziv Bašara Al Asada upućen Vladimiru Putinu u jesen 2015.

- Vojnici su sjajno obavili svoje zadatke, Sirija je sačuvana kao nezavisna država i stvoreni su uslovi za političko rešenje situacije pod pokroviteljstvom UN – izjavio je Putin.

U Vašingtonu su morali da priznaju da su jednu fazu rata izgubili. U Asadovoj zemlji ostale su dve ruske vojne baze, u Hmejmimu i Tartusu.

Najnoviji sukobi i pogibije ruskih vojnika, mogli bi imati dalekosežne posledice po mir, jer nesuglasice tinjaju i među drugm zemljama poput Turske i Irana.

Neprestani sukobi mogli bi dovesti do direktnog okršaja zvaničnih pripadnika armija SAD i Rusije, angažovanih ovde sa ko zna kojim zadatkom. Pa makar i humanitarnim. Da li bi u takvoj sizuaciji diplomate uspele da nadglasaju generale, teško je reći. A možda se ne bi ni trudili.

Sve vesti iz Sirije, Iraka i Jemena možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.