Rusi prave ČUDO od LETELICE: Pola AVION, pola HELIKOPTER, sa NEVIĐENIM performansama

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2017, 01:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi prave ČUDO od LETELICE: Pola AVION, pola HELIKOPTER, sa NEVIĐENIM performansama

Amerikanci mogu samo da sanjaju o tome

Očekuje se da će Ka-90 imati hibridni dizajn, poletaće i sletaće kao helikopter, a leteće kao avion. Očekuje se da letelica razvije maksimalnu brzinu do 800 kilometara na sat.

Pročitajte i:

Direktor ruskog konstruktorskog biroa za razvoj „Kamov“ potvrdio je da kompanija razvija prvi hibridni helikopter na svetu.Upitan da li kompanija razvija projekat Ka-90, Oleg Želtov je rekao: - Radovi su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u toku.

On je precizirao da trenutna faza razvoja uključuje istraživanje dizajna modela i aerotunele.

- Očekujemo da će razvoj letelice uskoro dostići praktičniju fazu, koja oslikava idejni projekat.

Šta je Ka-90?

Koncept Ka-90 (ranije poznat kao Ka-100) prvi put je predstavljen na međunarodnom salonu Heli Rusija 2008. u Moskvi.

Očekuje se da će Ka-90 postati prva hibridna letelica na svetu, koja kombinuje karakteristike helikoptera i aviona. Prema informacijama iz otvorenih izvora, avion će koristiti skraćeni helikopterski rotor za poletanje i sletanje.

Kada avion dostigne brzinu od 400 kilometara na sat, uključuje se mlazni motor, a njegov rotor sklapa se u deo na zadnjem delu aviona. Planirano je da avion tokom leta u „režimu aviona“ dostigne brzinu do 700-800 kilometara na sat.

Glavni dizajner „Kamova“ Sergej Mihejev izjavio je 2008. da je projekat Ka-90, koji je prvobitno proučavan još 1985. godine, ali je prekinut uoči raspada Sovjetskog Saveza, ponovo stavljen na razmatranje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.