Punjenje i distribucija Sputnjik Ve u Srbiji mogla bi da počne za dva-tri meseca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2021, 05:22

Punjenje i distribucija "Sputnjik Ve" u Srbiji mogla bi da počne za dva-tri meseca

Delegacije Srbije i Ruske Federacije održale su danas u Beogradu prvi sastanak povodom utvrđivanja mogućnosti za proizvodnju vakcine "Sputnjik Ve" u Srbiji.

Rusku delegaciju, koju je predvodio ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan - Harčenko, činili su predstavnici ruskog Ministarstva industrije, Fonda za direktne investicije i ruske Agencije za lekove, dok su u srpskoj delegaciji, koju je predvodio ministar za inovacije Nenad Popović, bili i predstavnici Instituta "Torlak".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Popović je posle sastanka kazao novinarima da će se sutra u Instituti Torlak obaviti prvi ekspertski razgovori i naveo da je za prvu fazu, za koju je utvrđeno da postoje mogućnosti kada je reč o proizvodnji vakcine u Srbiji, odnosno za transport supstance, punjenje, pakovanje i distribuciju u našoj zemlji, potrebno od dva do tri meseca.

Istakao je da je za pun ciklus proizvodnje potrebno devet do 10 meseci i podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić već kazao da će naša zemlja uložiti u nove pogone i novu opremu koji bi zadovoljili sve standarde a sa ciljem da se vakcina sprovodi kod nas.

Vakcina "Sputnjik Ve", kako je naveo Popović, iz naše zemlje bila bi distribuirana i u region, ali i u zemlje Evrope.

"Na ovaj način Srbija bi bila prva zemlja u Evropi koja proizvodi vakcinu 'Sputnjik Ve' u svojoj zemlji", kazao je Popović i naveo da je sedam zemalja, među kojima su i Nemačka, Češka, Austrija, izrazile želju da se počne sa proizvodnjom u našoj zemlji.

Podsetio je da je ispitivanje mogućnosti za proizvodnju vakcine "Sputnjik Ve" u Srbiji dogovoren tokom razgovora dva predsednika - Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da od samog početka borbe protiv kovida u Rusiji nije postojala dilema da li sa Srbijom treba rame uz rame da se bore protiv pandemije i to zbog odnosa dve zemlje, dva naroda.

Izrazio je zadovoljstvo održanim prvim sastankom dve delegacije, za koji je rekao da je sastanak upoznavanja, a da će sadržajni sastanak - na ekspertskom nivou biti održan sutra.

"Otvara se nova faza saradnje - ispitivanje mogućnosti proizvodnje vakcine Sputnjik Ve u Srbiji. Proizvodnja vakcina će obezbediti da Srbija proizvodi i za druge zemlje u regionu i Evropi, što je od izuzetne važnosti", kazao je Bocan - Harčenko.

Prema njegovim rečima, Rusija je otvorena i spremna da pružimo tehnologiju i pomoć u proizvodnji vakcine, što jasno pokazuje, dodaje, da Rusija ne razmišlja kada je reč o vakcini i borbi protiv kovida o globalnom suprotstavljanju i nadmetanju.

"Naš cilj je da imamo prijatelje, zajednički odnos i saradnju u borbi protiv virusa korone. 'Sputnjik Ve' je na razmatranju u EU i nadamo se da će to ići svojim redom, bez politizacije i da će biti viđena kao najbezbednija i najefikasnija vakcina", kazao je ambasador.

Dodao je da je to jedan od razloga, pored prijateljstva i uzajamnog poverenja, što je ruska vakcina najpopularnija u Srbiji.

Direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković podsetila je da je pre dve nedelje srpska delegacija bila u poseti u Rusiji, u fabrici gde se proizvodi vakcina, i istakla da su se tada saglasili i uverili da postoje mogućnosti da se uz transfer tehnologije i znanja vakcina "Sputnjik Ve" može proizvoditi u Srbiji.

"Torlak ima tehnologiju i stručnjake koji mogu da odgovore tom zadatku", kazala je Stoiljković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stigli Rusi

Izvor: B92, 11.Feb.2021

Beograd -- Delegacija iz Rusije danas stiže u Institut Torlak kako bi procenila tehnološke i kadrovske kapacitete Instituta za proizvodnju vakcine "Sputnjik V"...Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek kaže da je želja državnog vrha Srbije i Rusije da se proizvodnja te vakcine ostvari...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.