Rumunija razvija vakcinu koja će se uzimati kroz nos; Potraga vodi preko zaražavanja volontera?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2020, 17:23

Rumunija razvija vakcinu koja će se uzimati kroz nos; Potraga vodi preko zaražavanja volontera?

Rumunija razvija vakcinu protiv smrtonosne bolesti kovid-19 koja bi, prema mišljenju naučnika, trebalo da se uzima nazalno, a ne ubrizgava.

Mirčea Joan Popa iz bukureštanskog instituta Kantakuzino, rekao je danas da postoji želja da se vakcina uzima na ovaj način, jer se tako lakše podnosi, a i jer se javnost "baš i ne slaže sa vakcinama", prenosi rumunska agencija Agerpres.

"Nadamo se da će naš proizvod biti veoma dobrog kvaliteta i da ćemo uskoro moći više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da kažemo o njemu", rekao je Popa na konferenciji za novinare.

Za razvijanje vakcine predviđen je vremenski period od 18 meseci.

Potraga vodi preko zaražavanja volontera

Paskal Sorijo, izvršni direktor britanske farmaceutske kompanije Astra Zeneke koja razvija vakcinu protiv korona virusa na Univerzitetu Oksford, rekao je danas da je prerano da se volonteri izlože patogenu, ali nije isključio tu opciju ukoliko se istraživanje nađe u poteškoćama, preneo je britanski portal BD Njuz 24.

Kompanija Astra Zeneke prošle nedelje je započela II i III fazu razvoja vakcine i za testiranja traži oko 10 hijada odraslih i dece u Velikoj Britaniji.

Određeni broj volontera moraće da se zarazi korona virusom da bi se olakšalo i ubrzalo proučavanje manifestacija i toka bolesti, iako naučnici smatraju da je namerno zaražavanje tek alternativna mera.

"U trci smo s vremenom. Vidimo da u Evropi bolest već opada. Ako broj zaraženih drastično opadne, možda ćemo morati da razmotrimo i namerno zaražavanje volontera. U ovom trenutku, smatramo da je prerano za to", rekao je izvršni direktor kompanije Astra Zeneke Paskal Sorijo tokom video brifinga za novinare i najavio skore rezultate.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.