Rumunija nabavlja helikoptere, piloti poslati u SAD na obuku

Izvor: B92, 12.Avg.2022, 11:48

Rumunija nabavlja helikoptere, piloti poslati u SAD na obuku

Rumunija je naručila šest helikoptera blek hok za potrebe službe za vanredne situacije.

Piloti određeni za te letelice već se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na preobuci.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, piloti pripadaju rumunskom Ministarstvu unutrašnjih poslova i na Floridi će obaviti teoretsku obuku i letenje na simulatoru, a po povratku u domovinu biće raspoređeni na rad u Sektoru za vanredne situacije.

Rumunija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je kupila šest helikoptera blek hok, ali u civilnoj varijanti koja se proizvodi u Poljskoj pod nazivom S-70i. Letelice su već u proizvodnji i sused Srbije je za njihovu nabavku izdvojio 140 miliona evra.

Većinu sume pokrila je Evropska unija iz nepovratnih fondova.

"Šest helikoptera koje je Rumunija naručila treba da zamene sovjetske letelice MI-8 i MI-17, koje trenutno nisu u upotrebi jer nije moguće obaviti generalni remont u Rusiji. Pritom se radi o vremešnim letelicama od kojih je najmlađa proizvedena pre 29 godina a najstarija pre skoro pola veka", dodaje se.

Rok za početak isporuke helikoptera je 2023. godina. Tri letelice će biti prilagođene za potrebe traganja i spasavanja na moru a tri na kopnu, a svi helikopteri će moći da se bave i medicinskom evakuacijom, izviđanjem i gašenjem požara.

Rumunski sektor za vanredne situacije trenutno aktivno koristi i 16 Erbasovih helikoptera H135.

Sada imaju letačke jedinice i posade u Targu Murešu, Bukureštu, Galacu, Jašiju, Aradu, Krajovi i Konstanci, a po potrebi se zemaljske posade raspoređuju i u druge gradove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.