Romska zajednica u Rumuniji i dalje podeljena

Izvor: Southeast European Times, 18.Jul.2011, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Romska zajednica u Rumuniji i dalje podeljena

Lokalne vlasti u gradu Baja Mare na severu Rumunije nisu popustile pred protestima zbog betonskog zida koji će izolovati lokalnu romsku zajednicu.

18/07/2011

Pol Ćoćoju za Southeast European Times u Bukureštu – 18.07. 2011.

Na okruglom stolu u gradu Baja Mare u severozapadnoj Rumuniji nije pronađena alternativa kontroverznom lokalnom projektu prema kome će dve stambene zgrade, uglavnom naseljene Romima, biti okružene betonskim zidom. Lokalne vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << najavile su da će realizovati svoj plan.

Gradonačelnik Katalin Čerečes izazvao je burne reakcije pre nekoliko nedelja kada je najavio izgradnju tri metara visokog i 100 metara dugačkog zida koji će odvojiti romsku zajednicu od 600 duša od ostatka kvarta.

On je tvrdio da je cilj te ograde isključivo da uvede „red i disciplinu“ u kvart i da spreči da romsku decu ne pregazi neki automobil iz obližnje prometne ulice.

„Zid će biti sagrađen od betona, tako da niko ne stekne utisak da se može srušiti. Napravićemo samo jedan ulaz, tako da sprečimo svaki debakl“, rekao je gradonačelnik u saopštenju koje je dodatno razbesnelo nevladine organizacije. Pored romskog naselja biće sagrađena policijska stanica kako bi situacija bila pod direktnim nadzorom, dodao je Čerečes.

Grupe za zaštitu ljudskim prava brzo su optužile gradonačelnika za segregaciju i rasizam.

„Inicijativa lokalnih vlasti u Baja Mareu je čista diskriminacija i dovodi do poniženja i getoizacije Roma time što ih podvrgava ponižavajućem ponašanju“, rekli su u otvorenom pismu predstavnici organizacija Romani kris, Udruženja za jednake šanse i Amnesti internešnela. „Ako se ovakvi projekti realizuju, usvajanje politika integracije Roma od strane rumunske vlade ostaje samo birokratska iluzija“, zaključile su pomenute tri nevladine organizacije.

Nacionalni savet protiv diskriminacije je takođe upozorio da će preduzete zakonske mere protiv gradonačelnikove inicijative, koju je nazvao „neprihvatljivom“.

„Gradonačelnik Baja Marea rekao je da se ničega ne boji kada je reč o redu i zakonu. Međutim, gradonačelnik ignoriše disciplinu i osećaj odgovornosti koje moraju da odlikuju predstavnika javne institucije kada se radi o poštovanju rumunskog zakona i međunarodnih konvencija“, rekla je za SETimes Magdalena Matače, izvršna direktorka organizacije Romani kris.

„I odluka o podizanju zida i ona o izgradnji socijalnih stanova za Rome pored lokalnog postrojenja za prečišćavanje vode su ilegalne i nemaju za cilj podršku romskoj zajednici, već im je svrha da se ta zajednica lakše kontroliše. Uradićemo sve kako bi skupština grada promenila svoju retoriku, akcije i odluke da bi zakon bio poštovan“, zaključio je Matače i pozvala političke stranke da zauzmu čvrst stav protiv, kako je rekla, „rasističkih postupaka“.

Marijan Mandače, šef odeljenja za ljudska prava Romani krisa, prisustvovao je okruglom stolu u skupštini grada Baja Marea, koji je organizovan prošle nedelje. „Objasnili smo gradonačelniku prvo da, bez obzira kakvi problemi postoje, mora da konsultuje zajednicu pre nego što donese odluku. Drugo, betonski zid neće rešiti probleme u toj zajednici. Predložili smo druge alternative, kao što su gvozdene šine ili ograničenja brzine radi zaštite dece od saobraćajnih nesreća“, rekao je on za SETimes.

On je izrazio zabrinutost zbog jednog drugog kontroverznog projekta. „Nekih 2.500 Roma sa raznih lokacija u grad biće raspoređeno izvan društvenih tokova grada. To nije ništa drugo nego geto. Još jednom romski narod nije konsultovan“, dodao je Mandače.

„Skupština grada tvrdi da želi da eliminiše žarišta siromaštva, ali umesto toga stvara još veće središte siromaštva izvan grada i rizikuje da izazove još socijalnih problema u toj veštačkoj zajednici“, upozorio je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.