Rodom iz Sombora, najpoznatiji slikar srpske naivne umetnosti imao je savet za DUGOVEČNOST (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Sep.2017, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodom iz Sombora, najpoznatiji slikar srpske naivne umetnosti imao je savet za DUGOVEČNOST (FOTO/VIDEO)

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja

Sava Stojkov je bio je jedan od najpoznatijih slikara srpske naivne umetnosti sa tendencijama fotorealizma. Rođen je 1925. godine u Somboru. Izlagao je u zemlji i inostranstvu, širom sveta oko 312 puta, samostalno kao i na još 550 grupnih izložbi i dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

- Velika nagrada bijenala u Milanu 1980. godine

- Nagrada I bijenala Jugoslovenske naivne umetnosti u Svetozarevu 1982. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- nagrade u Veroni 1982. godine i 1984. godine

- Nagrada bijenala za životno delo u Jagodini 1993. godine

- Masarikova nagrada u Pragu 1996. godine

Živeo je i stvarao u Somboru. Ostavio je iza sebe opus od preko 40 hiljada slika.

Stojkov je dobio svoju stalnu retrospektivnu postavku u prizemlju zdanja Preparandije u Somboru, na svoj 85. rođendan, 29.marta 2010. godine.

U hodniku, u prizemlju, nalaze se poznati radovi Save Stojkova nastali u periodu 1975—1977, a u hodniku na spratu nalaze se njegovi najstariji radovi (špahla na lesonitu) iz pedesetih i šezdesetih godina dvadesetog veka.

Na spratu su smešteni i radovi temperom i tušem, pasteli, akvareli, crteži i grafike iz svih perioda umetničkog rada Save Stojkova.

U "ovalnoj" sali, na spratu zdanja Preparandije, nalazi se i atelje poznatog slikara u kome je on svakodnevno boravio i radio.

Njegov sin, Dragan Stojkov, je takođe slikar.

Sava Stojkov je umro 20. avgusta 2014. godine u Somboru, posle kraće i teške bolesti.

Zgrada je zadužbina Njegove svetosti Georgija Brankovića, patrijarha srpskog, somborskog prote i nekadašnjeg upravnika Učiteljske škole.

Zgrada je izgrađena je 1895. godine u stilu neorenesanse za potrebe održavanja nastave za muška odeljenja Učiteljske škole koja su ovde bila do 1948. godine.

Mrazovićeva "Norma" je 1812. godine preseljena u Sentandreju gde je uzdignuta u Preparandiju i 1816. godine vraćena u Sombor kao prva Srpska učiteljska škola.

1973. godine učiteljska škola prerasta u Pedagošku akademiju, a 1993. u Učiteljski fakulteta su ovde bila do 1948. godine. Mrazovićeva "Norma" je 1812. godine preseljena u Sentandreju gde je uzdignuta u Preparandiju i 1816. godine vraćena u Sombor kao prva Srpska učiteljska škola.

1973. godine učiteljska škola prerasta u Pedagošku akademiju, a 1993. u Učiteljski fakultet.

Danas je u zgradi Preparandije smeštena Galerija Save Stojkova i Pavla Blesića, kao i Muzejska zbirka Pedagoškog fakulteta.

Imao je uvek lepu reč da kaže, a kad su ga pitali jednom prilikom koji je savet za dugovečnost ispričao je kako on prkosi starenju.

- Svaki dan ustajem u pet sati i radim do jedanaest uveče. Do doručka slikam kod kuće, posle u ateljeu u galeriji koju mi je namenio Pedagoški fakultet, posle ručka imam jednu malu pauzu - razmišljam u horizontali, malo čitam i ponekad odspavam. To su sve navike, i mislim da su upravo dobre navike i samodisciplina tajna mog uspeha i dugovečnosti – rekao je Sava.

Iako je bio veoma poznat i poštovan slikar, njegov otac je i dalje nije bio zadovoljan sinovljevim opredeljenjem, smatrao je da je trebalo da se bavi drugim poslom.

- Sećam se mog oca, koji mi je često govorio "Sine moj, idi čuvaj svinje, nema leba od tog tvog škrabanja!" Ja sam imao neku malu olovku i u svakoj prilici nešto sam crtao. A eto, zahvaljujući slikarstvu, ja sam 1954. godine kupio kuću. Roditelji nisu mogli da pojme da sam ja od ‘škrabanja‘ mogao kupiti kuću u centru grada. Jedva dovedem oca da vidi kuću, a on neće preko kapije, gleda čas u kuću, čas u mene pa će: "Sine, gde si ti novce ukrao?" - govorio je Sava o svom ocu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.