Rođaci državljana SAD iz šest zemalja ipak dobijaju vize?

Izvor: B92, 18.Jul.2017, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođaci državljana SAD iz šest zemalja ipak dobijaju vize?

Vašington -- Babe, dede i ostali bliski rođaci američkih državljana iz šest muslimanskih zemalja od sada mogu da dobiju vize za ulazak u SAD.

To je navedeno u memorandumu Stejt departmenta u koji je Rojters imao uvid.

Memorandum je iz kabineta državnog sekretara upućen prekomorskim diplomatskim predstavništvima SAD, nakon što je američki okružni sudija na Havajima doneo odluku kojom se ograničava delokrug privremene zabrane koju je administracija SAD >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvela za izbeglice iz šest muslimanskih zemalja.

Američki okružni sudija u Honoluluu Derik Votson zaključio je da vlada ne može da zabrani dedama, babama i drugim rođacima američkih državljana iz Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena da dobiju vize u skladu sa uvedenom zabranom.

Votson je, pri tom, odbio da svoju odluku zamrzne dok ne bude podneta žalba na nju, što znači da je ona odmah stupila na snagu, a Ministarstvo pravde SAD zatražilo je u međjuvremenu od Vrhovnog suda da blokira odluku sudije.

U memorandumu je, navodi Rojters, proširena prvobitna, uska definicija Stejt departmenta o članovima porodice koji su izuzeti iz privremene zabrane putovanja, tako da sada, kako tamo stoji, "dede, babe, unuci, zetovi, snahe, tetke, ujaci, stričevi i njihovi supružnici, sestrići i bratanci, braća i sestre od tetke, ujaka ili strica" mogu da dobiju vize.

Rojters je pre dva dana ocenio da, ako odluka sudije ostane na snazi, to znači da će izbeglice moći da se i dalje naseljavaju u SAD, iznad praga od 50.000 koliko je određeno izvršnom naredbom, pri čemu je taj prag dostignut prošle nedelje.

Tramp je 6. marta doneo izvršnu naredbu kojoj se zabranjuje ulazak u SAD putnicima iz Irana, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana, a izbeglicama na 120 dana.

Do najnovije runde u sukobu povodom izvršne naredbe koju je Tramp doneo 6. marta, tvrdeći da je ona nužna iz nacionalnih bezbednosnih razloga, dolazi nakon što je Vrhovni sud intervenisao prošlog meseca kako bi delimično obnovio dve zabrane, koje su blokirali niži sudovi, napominje britanska agencija.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.