Roditelji treba da sumnju na nasilje prijave najpre školi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2019, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji treba da sumnju na nasilje prijave najpre školi

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da je obaveza roditelja da poštuju procedure prijave sumnje na nasilje, a to podrazumeva da se prvo obrate ustanovi - odeljenskom starešini ili timu za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja ili direktoru škole.

Ustanovljene su i precizne procedure zaštite učenika od svih oblika nasilja koje sve ustanove obrazovanja i vaspitanja imaju obavezu da sprovode, navodi se u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštenju.

Kako bi se obezbedila pravovremena i sveobuhvatna zaštita učenika, neophodno je da zaposleni, ali i roditelji, poštuju procedure i svojim postupanjem doprinose razvijanju nenasilnog ponašanja.

Procenu nivoa nasilja obavlja Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, na osnovu definisanih kriterijuma.

Roditelji imaju obavezu da na poziv škole učestvuju u pojačanom vaspitnom radu, kao i da sarađuju sa školom u toku sprovođenja vaspitno-disciplinskog postupka.

Od načina i kvaliteta saradnje porodice i škole zavisi i efekat aktivnosti pojačanog vaspitnog i društveno-korisnog rada, koji se uzima u obzir prilikom izricanja vaspitnih i vaspitno-disciplinskih mera prema učenicima.

Ukoliko roditelji ne sarađuju sa školom, ili ispoljavaju neprimereno i nasilno ponašanje, škola je u obavezi da obavesti i uključi druge institucije, kao i da podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja, ističe Ministarstvo.

Ministarstvo poziva roditelje učenika da poštuju propisane procedure, o kojima se detaljnije uvek mogu informisati u ustanovama, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ministarstvo: U slučaju da učenik trpi nasilje, roditelji prvo da se obrate školi

Izvor: Radio 021, 29.Okt.2019, 08:07

Ukoliko roditelji sumnjaju da njihovo ili tuđe dete u školi trpi nasilje, njihova obaveza je da se prvo obrate odeljenskom starešini, timu za zaštitu učenika od nasilja ili direktoru škole, saopštilo je Ministarstvo prosvete...Procenu nivoa nasilja obavlja Tim za zaštitu učenika od diskriminacije,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.