Rim: Otkriveno sedam statua koje se dovode u vezu sa Ovidijem

Izvor: Blic, 09.Jan.2013, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rim: Otkriveno sedam statua koje se dovode u vezu sa Ovidijem

Sedam rimskih statua koje opisuju jedan od mitova koje je obradio slavni rimski pesnik Ovidije, otkriveno je tokom iskopavanja u jednoj antičkoj vili nadomak italijanske prestonice, saopštili su danas arheolozi.

- Već neko vreme znamo da na tom području postoje tragovi Valerija Mesale, bogatog rimskog generala koji je bio Ovidijev pokrovitelj - kazala je za AFP Elena Kalandra, nadzornik arheoloških iskopavanja u pokrajini Lacio, dodajući da su statue izvanredno dobro očuvane.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Arheolozi su statue pronašli na dnu Mesalavog bazena, gde su najverovatnije pale za vreme zemljotresa koji se dogodio pre oko 2.000 godina.

Statue opisuju grčki mit Niobe, Tantalove ćerke, majke sedam sinova i sedam kćerki, koja se time hvalila pred boginjom Letom, koja je imala samo dvoje dece, Apolona i Artemidu. U želji da osvete uvređenu majku, Apolon i Artemida su pobili Niobinu decu, a Nioba se od žalosti pretvorila u kamen.

Mit je ispričan u Ovidijevom remek-delu "Metamorfoze". Ne zna se, međutim, da li su Mesalove statue inspirisale rimskog pesnika da napiše svoju priču ili su one nastale na osnovu njegovih stihova.

- Znamo da postoje brojne predstave ovog mita u slikarstvu i vajarstvu, i u starogrčkoj umetnosti. Ali, pre nego što se odlučimo za jednu od hipoteza, moramo najpre da preciziramo datum nastanka statua, što zahteva puno vremena - navela je Kalandra.

Povezane vesti: Muzej iz Dalasa vratio Turskoj ukradeni rimski mozaik Mačka “otkrila” 2.000 godina staru grobnicu u Rimu Rimljani i dinastija Han bili prvi veliki zagađivači Antički brodovi izlazili su na otvoreno more Pronađeno više od 30.000 rimskih novčića na jugoistoku Engleske

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.