Rigoroznije mere: Stižu veće kazne za vozače VIDEO

Izvor: B92, 28.Avg.2017, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rigoroznije mere: Stižu veće kazne za vozače VIDEO

Zakon o bezbednosti saobraćaja pretrpeće izmene i dopune, početkom sledećeg meseca naći će se pred vladom, a za mesec ili dva ući će u skupštinsku proceduru.

Posle merenja srednje brzine između naplatnih rampi na auto-putu, čeka nas novi i rigorozniji Zakon o bezbednosti u saobraćaju. Pored većih kazni, predviđeno je i smanjenje dozvoljene količine alkohola u krvi za vozače.

Zakon predviđa i pooštravanje kazne za vozače koji nasilnički voze, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji voze sa prekoračenjem brzine sa više od 90 kilometara u gradu, ili voze brže od 220 kilometara na sat na auto-putu.

"Drastično se smanjuje tolerancija na vožnju u pijanom stanju. Tako da će oni koji dozvole sebi, da sednu u vozilo sa preko 2 promila alkohola u krvi, biti podvrgnuti vrlo teškim sankcijama, a pre svega će im biti oduzeto motorno vozilo, bez obzira na to da li su oni vlasnici, ili nisu", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

A po kaznama nećemo zaostajati za zemljama u okruženju. U Crnoj Gori za nevezivanje pojasa morate da platite kaznu od 40 do 100 evra, a za vožnju u alkoholisanom stanju novčana kazna ide i do 2 hiljade evra. U Bosni i Hercegovini su kazne nešto manje, a ukoliko imate više 0d 0;2 promila alkohola u krvi, kazna je 500 evra. U Sloveniji za prekoračenje brzine od 31 km/h, novčana kazna iznosi 1000 evra, nevezivanje pojasa i upotreba mobilnog telefona koštali bi vas 120 evra.

U Srbiji se neće provesti dobro ni oni koji jurcaju kolima pored škola. Od kraja avgusta i tokom celog septembra biće pojačana kontrola saobraćaja na tim mestima.

"Devedesetih godina prošlog veka, hiljadu i po ljudi je u proseku stradalo na našim putevima, početkom veka oko 1000. Sada smo na nekom proseku 600, i ja očekujem da će izmenama zakona biti omogućeno da se prosečan broj poginulih u Srbiji spusti na ispod", dodaje Okanović.

Ali novi zakon ne predviđa samo pooštravanje kazni. Predviđeno je da bude dozvoljeno preticanje sporih vozila preko pune linije, naravno ukoliko se time ne ugrožava bezbednost. Tako da više ne bi trebalo da imamo situacije da se zbog jednog traktora stvaraju kilometarske kolone vozila.

Opširnije u video-prilogu:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.