Izrael postavio lutke umesto vojnika

Izvor: B92, 29.Avg.2019, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izrael postavio lutke umesto vojnika"

Jerusalim -- Reporter novinske mreže Al-Manar tvrdi da je Izrael zamenio neke od vojnika duž granice sa Libanom lutkama u uniformama u vreme pojačane napetosti.

Ova novinska mreža povezana je sa libanskim Hezbolahom.

Izraelska vojska je odbila da bilo šta komentariše, rekavši da ne odgovara na "strane izveštaje". Ali Šoeb, koji radi za Al-Manar, objavio je fotografije nekoliko izraelskih vojnih džipova parkiranih kraj granice u kojima su na prednjem sedištu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postavljene lutke.

Izraelski mediji navode da je poznato da vojska Izraela koristi lutke na taj način i stavlja ih u bunkere i snajperska gnezda u nastojanju da zavara i zaplaši neprijatelja kako bi pomislio da su te pozicije pune vojnika.

Vojnici na severnoj granici Izraela su u punoj pripravnosti ove nedelje u očekivanju odmazde Hezbolaha za napad dronova, za koje se tvrdi da su izraelski, na sedište te proiranske ekstremističke organizacije u Bejrutu u noći između subote i nedelje i udare iz vazduha na iranske pozicije u Siriji u kojima su ubijena dva člana Hezbolaha.

Napetost na granici s Libanom je danas videla nakon što su u sredu uveče libanski vojnici pucali na izraelske dronove koji su, navodno, ušli u libanski vazdušni prostor.

Izraelska vojska veruje da Hezbolah namerava da napadne izraelske vojnike i vojne instalacije na granici, ali ne i civile.

Zbog toga je u utorak ograničeno kretanje vojnih vozila duž puteva blizu libanske granice.

Izraelski zvaničnici su zapretili oštrim odgovorom na svaku odmazdu Hezbolaha ne samo protiv te organizacije već i države Liban koju Izrael smtra saučesnikom u aktivnostima ekstremista.

"Izraelski odgovor na napad biće neproporicionalan", rekao je visoki vojni oficir za izraelski TV Kanal 12, zahtevajući da mu se ne pominje ime.

Izrael i Hezbolah ratovali su u leto 2006. godine više od mesec dana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.