Izvor: Blic, 13.Okt.2016, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reljefni Klimtov "Poljubac" u susret Međunarodnom danu belog štapa

Reljefna prezentacija čuvenog Klimtovog "Poljupca" koja će slabovidim i slepim osobama pružiti potpuno novi umetnički doživljaj, izrađena je nakon dve godine rada sa 3D tehnologijom.

Prezentacija je rezultat EU projekta "Pristup muzejima za slepe i slabovide" koja će nakon završetka projekta biti dodeljena galeriji Belvedere u Beču.

Na Međunarodni dan belog štapa, 15. oktobra, slabovidi posetioci moći će da dožive Klimtov "Poljubac" u muzeju Belvedere na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poseban način. Slika je pod kompjuterskom zaštitom prevedena u reljefni prikaz veličine 42x42 cm.

Brojne kompozicije i ornamenti slike su sa tačnošću piksela učinjene opipljivim. Uz pomoć tehnologije praćenja dodira određeni delovi reljefa daju audio informacije na dodir, pa reljef zapravo predstavlja audio vodič koji produbljuje doživljaj umetničkog dela.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.