Rekordne vrućine mogle bi dovesti do potpunog urušavanja zidova katedrale Notre Dame

Izvor: B92, 25.Jul.2019, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordne vrućine mogle bi dovesti do potpunog urušavanja zidova katedrale Notre Dame

Rekordne vrućine koje su zahvatile Evropu mogle bi dovesti do potpunog urušavanja zidova katedrale Notre Dame, upozorili su stručnjaci.

Filip Vileneuv, francuski arhitekta i restaurator istorijskih spomenika, rekao je da su kameni zidovi katedrale i dalje zasićeni vodom, što je posledica gašenja požara u aprilu.

Uz rekordne temperature koje se očekuju u Parizu ove sedmice zidovi bi se mogli prebrzo osušiti, a struktura je i dalje krhka, tvrdi Villeneuv.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />"Ono čega se bojim jeste da zidovi, dok se budu sušili, počnu gubiti svoju koheziju i da odjednom počnu popuštati", kazao je on.

Stručnjaci trenutno rade na stabilizaciji strukture katedrale pre početka radova na rekonstrukciji.

Evropske zemlje se bore s efektima ekstremne vrućine, s temperaturama koje su prešle 40 stepeni u sredu, a prognozira se da će u narednim danima biti još toplije, piše Skaj Njuz.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vrućine bi mogle dovesti do urušavanja zidova Notr Dama

Izvor: RTS, 25.Jul.2019

Rekordne vrućine koje su zahvatile Evropu mogle bi dovesti do potpunog urušavanja zidova katedrale Notr Dama, upozorili su stručnjaci. . Filip Vilnev, francuski arhitekta i restaurator istorijskih spomenika, rekao je da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.