Rehabilitacija ustaša u Hrvatskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jun.2020, 06:20

"Rehabilitacija ustaša u Hrvatskoj"

Već neko vreme svedoci smo raširenih pokušaja rehabilitacije i legitimisanja ustaša u Hrvatskoj koji se karakterišu kao patriote, a ne kao hladnokrvne ubice i ratni zločinci, istakao je pomoćni izvršni potpredsednik i savetnik Svetskog jevrejskog kongresa Menahem Z. Rozensaft u autorskom tekstu objavljenom u britanskom dnevniku "Independent".

Ovo je falsifikovanje istorije, pogoršano činjenicom da se slični scenariji odigravaju širom istočne i centralne Evrope, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Rozensaft.

Ipak, veličanje ustaša u Hrvatskoj, često uz prećutnu, ako ne i javnu podršku vlasti, ističe se kao najkobnija manifestacija takvog zloćudnog istorijskog revizionizma, istakao je on.

U vreme kada Amerikanci uklanjaju i ruše spomenike ljudima koji su podržavali ropstvo, neprikladno je da se veliki segmenti hrvatskog društva čine nesvesnim stravičnih zločina koje su u njihovo ime počinile ustaše, navodi Rozensaft.

Da bi izvršili svoju genocidnu šemu, ustaše su uspostavile mrežu koncentracionih logora, zloglasnih po svojoj brutalnosti koja se može uporediti sa varvarstvom nemačkih logora smrti, piše on.

Najzloglasniji od njih bio je Jasenovac, često nazivan i "Aušvicom Balkana", gde je, prema Američkom Memorijalnom muzeju holokausta, brutalno ubijeno između 77.000 i 104.000 Srba, Jevreja, Roma i hrvatskih protivnika ustaškog režima, istakao je Rozensaft.

Pa ipak, ekstremistički elementi desnog krila u Hrvatskoj godinama pokušavaju da očiste međusobno povezane veze između Jasenovca i ustaša, zaključio je funkcioner Svetskog jevrejskog kongresa u autorskom tekstu, koji je objavio "Independent".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.