Regionalna saradnja neophodna za privlačenje novih investicija

Izvor: Southeast European Times, 01.Jun.2013, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalna saradnja neophodna za privlačenje novih investicija

Učesnici Sarajevskog poslovnog foruma ukazuju na potrebu zajedničkog pristupa zemalja regiona investicijama i stranim tržištima.

01/06/2013

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva -- 1.6.2013.

Zajedničko korišćenje ekonomskog potencijala regiona i privlačenje mogućih investitora načini su za podsticanje ekonomskog rasta na Balkanu, rekli su regionalni učesnici i strani investitori koji su prisustvovali Sarajevskom poslovnom forumu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << 2013.

Forum, koji se održava treću godinu za redom, okupio je sredinom maja 1.300 investitora iz Evrope, Afrike, Azije i SAD, čime je postao najveći regionalni ekonomski događaj do sada.

Organizatori foruma kažu da su ciljevi ovogodišnjeg skupa jačanje regionalnih ekonomskih odnosa, međuzavisnost i harmonični suživot, ali i oživljavanje dijaloga sa svetskim poslovnim liderima i državnicima i predstavljanje ekonomskih mogućnosti.

„Okupljanje investitora na ovom i sličnim regionalnim sastancima je od ogromnog značaja. Region je buduća destinacija za investicije i sa istoka i sa zapada. Trenutno je u fazi ubrzavanja razvoja, posebno kada je u pitanju drumska infrastruktura“, rekao je premijer BiH Nermin Nikšić za SETimes.

Nikšić je dodao da tako veliki broj učesnika potencijalnih investitora predstavlja mogućnost za sve zemlje regiona da profitiraju.

„To počinje promenom imidža [regiona] i uspostavljanjem strategije usmerene na pozicioniranje regiona na svetskoj investicionoj mapi“, rekao je organizator foruma Amer Bukvić.

Kao rezultat toga, predloženi projekti podstiču unapređivanje poslovne saradnje, a posebno zajednički pristup na stranim tržištima, ostavljajući tragove skorijih političkih kretanja u prošlosti.

„Vlade treba da ulože napore da uklone administrativne prepreke investicijama, To je jedan od načina da se postigne ekonomski napredak u ovoj zemlji i regionu“, rekao je član Vlade BiH Bakir Izetbegović za SETimes.

Investitori su pokazali najveće interesovanje i mogućnosti na polju poljoprivrede, energetike, tekstilne industrije, građevinarstva i turizma.

U BiH posebno obećava drvno-prerađivačka industrija, kao i metalurška i prehrambena industrija i sve tri prave veću zaradu nego u Hrvatskoj i Srbiji.

„BiH je efikasnija od svojih suseda i mi postižemo veći profit po zaposlenom, a naše firme ostvaruju preko 70 odsto prihoda od izvoza“, rekao je Fuad Strika, predsednik Asocijacije za poslovni konsalting u BiH, u izjavi za SETimes.

„Naša industrija za preradu hrane porasla je 60 odsto u protekle dve godine. Ovaj sektor zapošljava ogroman broj ljudi, zajedno sa poljoprivrednim sektorom, i predstavlja značajan razvojni potencijal za ukupnu ekonomiju BiH“, izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Fikret Hadžić za SETimes.

Ali, kao i druge zemlje regiona koje mogu da ponude investitorima značajne resurse, BiH nema dovoljno sredstava za proizvodnju, kao ni tržište za svoje nove proizvode.

Bez zajedničkog pristupa ili podrške sa trećih tržišta, zemlje regiona ne mogu puno da učine da same budu uspešna konkurencija.

Kako još balkanske zemlje mogu zajedno da rade na privlačenju investicija? Podelite svoja razmišljanja u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.