Region: U Makedoniji jedan smrtni slučaj i 20 novozaraženih, u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori bez novoobolelih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2020, 16:27

Region: U Makedoniji jedan smrtni slučaj i 20 novozaraženih, u Hrvatskoj, Sloveniji i Crnoj Gori bez novoobolelih

U poslednja 24 časa u Severnoj Makedoniji registrovano je 20 novih slučajeva Kovid 19, a preminula je jedna osoba.

Među novozaraženima 16 je iz Skoplja, a po dva iz Kumanova i Prilepa.

Testirano je 744 ljudi, a u istom periodu je ozdravilo je 24 osoba, prenosi Vesnik.

Od početka epidemije zaraženo je 1.941 osoba, a preminulo je 113 osoba.

U Hrvatskoj danas nema novoobolelih od korona virusa

U protekla 24 sata u Hrvatskoj nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zabeležen ni jedan novi slučaj zaraze korona virusom, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite.

Ukupno je preminulo 99 osoba, a šest osoba je trenutno na respiratoru, dok je 121 osoba na lečen, prenosi Hina.

Dosad je testirano ukupno 60.864 osoba, a u poslednja 24 sata testirano je 953 osoba.

Dogovoreno je da Hrvatski zavod za javno zdravlje izradi preporuke s odgovarajućim epidemiološkim okvirom za održavanje privatnih i poslovnih okupljanja, uključujući i venčanja i proslave, s ciljem da se omogući organizacija rada tih ketering službi počevši od 27. maja.

Predviđeno je da od tog datuma bude omogućeno okupljanje 100 ljudi u zatvorenim prostorima, a 300 na otvorenom.

Božinović: Proglašenje kraja epidemije možda za dve nedelje

Ministar unutrašnjih poslova i šef Kriznog štaba Hrvatske Davor Božinović najavio je danas da bi narednih dana mogla da bude doneta odluka o ukidanju vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije virusa Kovid-19.

On je za hrvatsku RTL televiziju rekao da to zavisi od dosta faktora i da ukoliko ostane povoljna epidemiološka slika u naredne dve nedelje, moguće je da će biti doneta takva odluka.

"O tome će procenu dati epidemiološka struka, s obzirom na događanja u okruženju i na globalnom nivou", rekao je Božinović i dodao da se Hrvatska se otvara, ali pod striktnom primenom osnovnih epdemioloških uputstava.

On je podsetio da je procedura poznata i da to predlaže Hrvatski zavod za javno zdravlje (HZJZ) ministru zdravlja, a kada će se to tačno desiti, zavisi od niza faktora.

Hrvati se ne plaše korone i glasaju za otvaranje granica

Skoro polovina Hrvata nema strah od korona virusa, a 80 odsto je za to da se otvore granice pred turističku sezonu, rezultat je ankete koju je sproveo javni servis HRT.

Posle dva meseca od proglašenja karantina u Hrvatskoj, prema istraživanju, strah od korona virusa oseća i dalje 18,4 odsto ispitanika, 43,9 odsto se ne plaši, ali je oprezno, a 28,4 odsto se ne plaši ni malo.

Na pitanje da li bi Hrvatska trebalo da otvori granice pred turističku sezonu, čak 80 odsto je odgovorila da bi trebalo, 15,2 odsto se ne slaže sa tim predlogom, a samo 4,8 odsto ne zna da li bi trebalo ili ne.

I dok su naučnici širom sveta u ubrzanoj potrazi za vakcinom protiv virusa kovid-19, stav hrvatskih državljana prema vakcinisanju je podeljen. Skoro polovina bi najverovatnije primila vakcinu, 41,2 odsto na to ne bi pristalo, a neodlučnih je 11,5 odsto.

Istraživanje je za HRT sprovela agencija Promocija plus na uzorku od 1.400 ispitanika sa pouzdanošću odgovora od 95 odsto.

Slovenija drugi dan bez novih slučajeva zaraze i preminulih

U toku jučerašnjeg dana u Sloveniji nisu prijavljeni novi slučajevi zaraze korona virusom niti novi smrtni slučajevi, i to drugi dan zaredom, saopštili su zvaničnici.

Dva pacijenta su juče otpuštena iz bolnice, dok se na lečenju nalazi još 19 ljudi, od toga četvoro na odeljenju intenzivne nege, prenosi STA.

U toku jučerašnjeg dana u Sloveniji je urađeno još 677 testova na korona virus, ukupno 74.419 od početka epidemije. Potvrđenih slučajeva zaraze u ovoj zemlji ima 1.468, a sa bolničkog lečenja je do sada otpušteno 280 pacijenata.

U Crnoj Gori danas bez novozaraženih

U Crnoj Gori danas nije prijavljen nijedan novi slučaj korona virusa.

Od jučerašnjeg preseka stanja, u laboratoriji Instituta za javno zdravlje analizirano je 47 uzoraka među kojima nije bilo novih slučajeva infekcije korona virusom, prenose podgoričke Vijesti.

Od početka epidemije u Crnoj Gori ukupno su obolele 324 osoba, a oporavili se 314.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.