Redovni, raznovrsni obroci i aktivnost recept za zdrav život

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2020, 15:24

Redovni, raznovrsni obroci i aktivnost recept za zdrav život

Redovni i raznovrsni obroci, a posebno doručak, trebalo bi da budu sastavni deo života savremenog čoveka, uz neizostavnu fizičku aktivnost, poručeno je danas sa onlajn panela "Zdravija ishrana kao stil života".

Specijalista za ishranu dr Veroslava Stanković istakla je da mnogi preskaču doručak, što je potpuno pogrešno, dodajući da taj obrok treba da bude između osam i deset sati i da je važno da bude kalorijski i nutritivno vredan, kako bismo bili zasićeni do sledećeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << obroka.

Stanković, koja je i predavač u Visokoj zdravstvenoj školi, ukazuje da bi svi trebalo više vremena da posvete zdravlju, uz redovne, raznovrsne obroke, ali i fizičku aktivnost, koja je neophodna.

Kako kaže, mnogi ujutru popiju kafu sa mlekom, koja ih zasiti, što je potpuno pogrešno, i savetuje: "Kafu treba piti posle doručka".

Apelovala je na potrošace da uvek pogledaju na deklaraciji koliko proizvod ima mineralnih materija, vitamina i da znaju da ako na proizvodu piše da sadrži šećere, ne treba biti kritičan i izbegavati te proizvode, već pogledati koje šećere sadrzi.

Takođe, ne treba izbegavati ni proizvode, poput mesa i mlečnih proizvoda i masnoća, jer se pokazalo da su veoma zdrave.

Upozorila je da je jedno istraživanje pokazalo da je svaka šesta devojčica do petog razreda u Srbiji gojazna.

"Treba da radimo na svim nivoima, da ličnim primerom pokazažemo da negujemo zdravu ishranu dobrim izborom hrane", poručila je Stanković.

Reprezentativac Srbije u džudou Aleksandar Kukolj naveo je da je potrebno da svi, a ne samo profesionalni sportisti, vode računa o zdravoj ishrani, kao i o fizičkoj aktivnosti, te da se ne sme dozvoliti da nas savremeni način života odvoji od sporta.

Kukolj kaže da o njegovoj ishrani računa vode stručnjaci, a da on sluša svoje telo.

"Trudim se da svojim primerom motivišem ljude da se zdravo hrane", rekao je Kukolj.

On je dodao da je još neizvesno da li će biti održane Olimpijske igre, ali da on redovno trenira i svakodnevno se priprema za njih.

Menadžer korporativnih komunikacija "Delez Srbija" Milica Popović iznela je podatke iz ankete koju je sprovela ta kompanija, u kojoj je učestvovalo 600 ljudi, a koja je pokazala da su ispitanici svesni da se treba hraniti zdravo, ali da to ne sprovode u praksi, dok kao razlog navode nedostatak novca, vremena, stres, okruženje.

Na pitanje šta je za njih zdrava ishrana, većina ispitanika je odgovorila da je to ishrana bogata voćem i povrćem, kao i hrana koja ima manji procenat masti, rekla je Popović i dodala da 85 odsto ispitanika povremeno čita deklaraciju na proizvodima i to uglavnom mlečnim.

Prema njenim rečima, ispostavilo se učesnike ankete najviše interesuje energetska vrednost, kao i procenat šećera na proizvodima.

Takođe, anketa je pokazala da većina ispitanika najređe preskače glavni obrok- ručak.

"Činjenica je da smo sve deblja nacija i to je znak da svi treba da povedemo više računa o zdravlju", zaključila je Popović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.