Rebić: Privedeno 18 osoba, sedmoro osuđeno

Izvor: RTS, 18.Mar.2019, 09:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rebić: Privedeno 18 osoba, sedmoro osuđeno

Prethodna dva dana policija je privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS-a. Sedam osoba je osuđeno pred Prekršajnim sudom. Tri osobe su zadržane zbog sumnje da su nasilno ušle u RTS, pretile motornom testerom, razbile staklo i bezobzirno se ponašale prema zaposlenima u javnom servisu i policijskim službenicima, rekao je direktor policije Vladimir Rebić. Šestorica policajaca zadobila su telesne povrede. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vladimir Rebić je povodom zahteva "da se oslobode deca" rekao da zakon Srbije podrazumeva da su deca osobe mlađe od 14 godina, a da je veći broj privedenih stariji od 20 godina, a neki su i četrdesetogodišnjaci.

Za dva dana privedeno je 18 osoba, devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog učinjenih krivičnih dela.
Pred nadležnim prekršajnim sudom sedam osoba je hitno procesuirano. Šestoro je osuđeno na 30 dana zatvora, jedna osoba na novčanu kaznu, a protiv dve se vodi prekršajni postupak u redovnoj proceduri.
Osam osoba je učinilo krivično delo, od kojih šest krivično delo nasilničko ponašanje na javnom skupu. Od njih, tri osobe su na zadržavanju, a protiv tri se vodi postupak u redovnoj proceduri.
"Tri lica su zadržana jer su nasilno ušla u RTS, pretila motornom testreom, razbila staklo, bezobzirno se ponašali prema zaposlenima u RTS-u i policijskim službenicima", rekao je Rebić.

Na pitanje koji je odgovor policije na ultimatum Boška Obradovića da svi privedeni nakon upada u RTS budu pušteni do danas u 15 časova, Rebić je rekao da je Srbija pravna država, i da se zna koji organ šta radi.
"Policija ne utiče na odluke drugih nadležnih organa, odnosno suda. Nerealno je da neko iz policije zove sud. Mogu konstatovati da je najava protesta besmislena. Nema potrebe da na ovaj način iskazuju zahteve, jasna je procedura i sud je doneo odluke", rekao je Rebić.
Ako i danas bude protesta, policija će, kaže Rebić, postupati kao i juče.
"Tu smo da zaštitimo institucije, svi koji budu učinili prekršaj ili krivično delo, biće procesuirani", rekao je direktor policije i poručio organizatorima protesta da protestuju u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju.
Šest policajaca zadobilo telesne povrede 
Direktor policije je istakao da je policija tokom vikenda postupala profesionalno i uzdržano.
"Fizička snaga je primenjena isključivo prema najagresivnijima i učiniocima delikata koji su najviše ugrožavali bezbednost. Najpre smo izdavali upozorenje, naredbu, i videli ste i na snimcima da je policija krajnje uzdržano reagovala, potiskivanjem", rekao je Rebić i dodao da će unutrašnja kontrola MUP-a ispitati sve slučajeve u kojima je bila upotrebljena snaga.
Ukazao je da je policija radila u teškim uslovima, pod velikim pritiskom, bahatim ponašanjem, napadima, vređanjem.

"Šest policajaca je zadobilo telesne povrede. To su policajci koji su časno obavljali zadatak, da omoguće optimilan red i mir i za one koji šetaju i koji rade u kompanijama", istakao je Rebić.
Povodom izjave predsednika Vučića koji je rekao da je napravljena greška što policija nije bila poslata u RTS, Rebić je rekao da MUP svaki put pravi procenu.
"Svaki put pravimo procenu, videli ste da je prethodnih nedelja bilo mirno i da nismo smatrali da ima potrebe da šaljemo u RTS toliko službenika. Naša taktika će se promeniti", najavio je Rebić.
Rekao je da će, ako se protesti nastave na nedemokratski način – sa nasiljem i ugrožavanjem života, angažovati više policajaca koji će biti na usluzi građanima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odgovor direktora policije na ultimatum opozicije

Izvor: Mondo, 18.Mar.2019

Prethodna dva dana policija je privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS-a, kaže Vladimir Rebić. O ultimatumu opozicije kaže: Srbija pravna država i zna se koji organ šta radi. Savez za Srbiju: "Oslobodite ih!"...Rebić je za RTS jutros rekao da su tri osobe zadržane zbog sumnje...

Nastavak na Mondo...

Rebić: Privedeno 18 osoba, besmisleno tražiti od policije da ih pusti na slobodu

Izvor: JUGpress.com, 18.Mar.2019

BEOGRAD..(FoNet)..Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je policija u prethodna dva dana privela 18 osoba u vezi sa protestima i upadom u zgradu RTS, od kojih devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog učinjenih krivičnih dela...On je za RTS rekao da su tri osobe zadržane...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.