Reagovanja stranaka na novu rundu dijaloga vlasti i opozicije

Izvor: RTS, 09.Sep.2019, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja stranaka na novu rundu dijaloga vlasti i opozicije

Na FPN-u je održan peti u nizu razgovora vlasti i opozicije, u okviru Dijaloga 2020. Iz Pokreta slobodnih građana, Stranke slobode i pravde i Nove stranke navode da vlast treba da ispuni određene uslove kako bi se razgovori nastavili i postigao dogovor o eventualnom izlasku na izbore.
Pokret slobodnih građana navodi da ubuduće neće učestovati u razgovorima vlasti i opozicije ukoliko se ne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispune dva zahteva – da se sastavi pisani dokument, kojim se vlast obavezuje da će usvojiti i sprovesti preporuke stučnih organizacija, kao i da taj dokument potpišu, i time se obavežu, ministri čiji su resori nadležni za ta pitanja.

"Da se do 19. septembra sastavi pisani obavezujući dokument kojim se vlast obavezuje da će usvojiti i implementirati preporuke koje su podnele stučne organizacije, u skladu sa preporukama OEBS-a i ODIHR-a, a koje se prevashodno odnose na medijsku zastupljenost opozicije na RTS-u i televizijama sa nacionalnom frekvencijom, finansiranje kampanje, sprečavanje funkcionerske kampanje, rad REM-a i RIK-a i sređivanje biračkog spiska", navodi se u saopštenju PSG-a.
Takođe, traže da se na sledeći sastanak vlasti i opozicije pozovu ministri čiji su resori nadležni za sprovođenje usvojenih preporuka, a koji bi se potpisom obavezali da će to ispoštovati.
Poručuju da u slučaju da ovi zahtevi ne budu usvojeni Pokret slobodnih građana neće učestvovati u daljim razgovorima u okviru ovog dijaloga, kao i nijednog drugog bez aktivnog i neposrednog učešća međunarodne zajednice.
Stefanović: Izborna kampanja iz funkcionerske fotelje i iz džipa 
Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde navodi da dok Vučićev režim u javnosti pokušava da stvori utisak kako je spreman da se bavi unapređenjem izbornog procesa njegovi  Vesić i Stefanović tvrde suprotno.
"Prvi, inače činovnik u upravi grada Beograda bez bilo kakve zadrške kaže da su oni stalno u kampanjama. To naravno nije zabranjeno osim ako se ne radi o jezivim zloupotrebama javnih sredstava i celokupne gradske uprave što je postao sinonim za Vesić Gorana. Drugi se pravi nevešt pa kaže kako se predsedniku ne može zabraniti da učestvuje u kampanji i time direktno dovodi u pitanje slovo zakona koje kaže da predsednik izražava narodno jedinstvo. U kampanjama SNS-a Vučić to jedinstvo izražava konstantnim uvredama na račun svih koji drugačije misle", navodi Stefanović u saopštenju.
Dodaje da dolazi vreme građana.
"Vreme građana dolazi za njega ćemo se izboriti na fer i poštenim izborima koji će se organizovati u skladu sa 42 preporuke i šest zaključaka stručnog tima protesta 1 od 5 miliona. A do tada pržite se na tihoj vatri bojkota", poručio je Stefanović.
Živković: Dolazak OEBS-a dobar početak, nedovoljno za odluku
Dolazak OEBS-a da nadgleda izborni proces u Srbiji je dobar početak, ali nije dovoljan za učešće Nove stranke na narednim izborima, navodi predsednik te stranke Zoran Živković.
Ocenjuje da OEBS svojim prisustvom treba da garantuje da će taj proces biti doveden u red, a da će se Nova stranka i dalje boriti za izborne uslove.
Živković je novinarima u Skupštini Srbije rekao i da će ta stranka nastaviti da prati šta se dešava sa izbornim procesom kako bi doneli odluku o učešću.
Orlić: PSG došao na dijalog da bi postavljao uslove
Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić izjavio je da su predstavnici Pokreta slobodnih građana (PSG) i došli na petu rundu dijaloga između vlasti i opozicije na FPN samo da bi postavljali uslove.
Naime, Petar Miletić iz PSG saopštio je da ovaj pokret neće doći na sledeću rundu dijaloga između vlasti i opozicije ukoliko na narednom sastanku ne učestvuju ministri državne uprave i lokalne samouprave i kulture i informisanja i ne potpišu dokument kojim bi prihvatili preporuke OEBS-a, ODIHR-a i stručnih organizacija.
"Mi smo danas došli na sastanak želeći da iscrpimo sve mogućnosti kako bi poboljšali izborne uslove kojih u Srbiji nema, iako smo bili pod pritiskom da napustimo ove sastanke, što od javnosti, što od ljudi iz naše organizacije koji misle da ovo nema smisla", rekao je Miletić.
Orlić je, potom, to prokomentarisao rečima da je to, verovatno, "glavna stvar" zbog koje je PSG došao na sastanak, kao što su "onomad Đilas i Obradović" zapretili papirom.
"Verovatno je to suština današnjeg dana za njih. Traži se da se ministri obavežu da će biti sprovedeno sve ono što kažu predstavnici NVO. Dakle, ne ono oko čega smo se složili mi kao učesnici, niti deo nas, nego apsolutno sve, čak i ono oko čega ne može da se postigne nikakva saglasnost", rekao je Orlić.
Dodao je da u tom smislu postoje predlozi poput onih da, recimo, predstavnici stranaka garantuju za sadržaj Pravilnika koji donosi REM.
"Svi znaju da mi ne uređujemo sadržaj dokumenta, niti to radi Skupština, ponajmanje političke stranke. Potpuno je deplasirano da mi možemo da garantujemo šta u tom dokumentu piše. Ako pogledate kako su regulisana nezavisna tela jasno je šta je u njihovoj nadležnosti, piše da ne dolazi u obzir politički pritisak na njih, da im neko zapoveda ili komanduje. Sve je to regulisano zakonom", rekao je Orlić.
Orlić pita zašto neko očekuje da će vlast da ruši nezavisne institucije i napravi stranačka tela koja će, kaže, da rade na telefonski poziv iz političkih stranaka.
LSV: Unaprediti izborne procedure
Liga socijademokrata Vojvodine (LSV) ocenila je da je dijalog o izbornim uslovima neophodan i pozvala predstavnike vlasti i opozicije da rade na pronalasku zajedničkog jezika i unapređenja izbornih procedura, u susret predstojećim izborima naredne godine.
Kako je posle sastanka na Fakultetu političkih nauka izjavio portparol LSV-a Aleksandar Marton, izbori su blizu, a potrebno je mnogo toga uraditi.
"Ako se postigne konsenzus oko otvorenih pitanja i problema, potrebno je eventualni dogovor implementirati kroz izmene određenih zakona u Narodnoj skupštini Srbije. Želimo da verujemo da će do konkretnih rešenja doći, jer se svi zaklinju u interes Republike Srbije, te im je ovo prilika da to pokažu i na delu", istakao je Marton, a prenosi informativna služba LSV-a.
Marton je dodao da su predstavnici nevladinih organizacija na današnjem sastanku dostavili učesnicima materijal, za koji je ocenio da je dobar iskorak u oblasti sređivanja biračkog spiska i izborne administracije.
Žujović: Moramo izaći sa konkrektnim rešenjima do 19. septembra
Funkcioner LDP-a Đorđe Žujović ocenio je da od predsednika države Aleksandra Vučića zavisi da li će Srbija dobiti "normalne" izborne uslove.
Žujović je novinarima rekao da još uvek ne postoji politička volja da se određene stvari pomere sa mrtve tačke i da je činjenica da jedna po jedna organizacija donosi odluke o bojkotu izbora na proleće 2020. godine, što je, kaže, loše.
"Mi moramo konačno sa ovih razgovora izaći sa konkretnim predlozima i sa konkretnim inicijativama kako bi u javnosti moglo da se o tome razgovara. Mi se nalazimo pred jednom provalijom u koju ćemo ili svi upasti ili ćemo uspeti da je prevaziđemo", rekao je Žujović novinarima.
Dodao je da Srbiji nisu potrebne strane diplomate, niti evrobirokrate da presuđuju o našim stvarima i da se uzrok i koren problema nalaze u Beogradu i oličen je, kaže, u vladajućoj većini.
"Problem je što je vladajuća većina kroz ovih 7,5 godina stavila znak jednakosti između vlasti, stranke i države i sva tri pojma simbolizuje predsednik Republike. Od njega isključivo zavisi da li ćemo dobiti normalne izbore uslove ili će većina opozicionih stranaka da bojktoje izbore", rekao je Zujović.
Nada se da će vlast do 19. septembra, odnosno do sledećeg sastanka, da održi međusobne konsultacije, kao i predsedništva SNS-a i SPS-a i da će onda svi moći da se pogledaju i kažu šta je to što može da se prihvati, a šta ne.
Žujović je rekao da je problem što se, kako kaže, između dva sastanka odvija "realan politički život" u kojem se nije pomerilo sa mrtve tačke i dodaje da dok se to ne desi, neće biti ni pomaka.
SPS: O preporukama unutar stranke i sa koalicionim partnerima
Šef poslaničkog kluba SPS-a Đorđe Milićević rekao je da će o preporukama nevladinih organizacija o izbornim uslovima razgovarati unutar stranke, zatim sa koalicionim partnerima i tek onda doneti odluku.
Milićević je novinarima rekao da sigurno neće razgovarati o predizbornim vladama, te da takođe ne žele da se bave uređivačkom politikom RTS-a i privatnih medija, te da se neće mešati ni u rad REM-a.
"SPS pokazuje svoju opredljenost da dijalogom dođemo do dogovora i do demokratskog rešenja. Okrugli sto shvatamo kao razmenu mišljenja i stavova i tokom prethodnih pet sastanaka smo iznosili stavove i mišljanja. Neke preporuke su za nas prihvatljive, neke smatramo da su rigidne i da nisu prihvatljive", rekao je Milićević.
Milićević kaže da mu se, međutim, čini da razgovori pomalo gube smisao i da se od njih traži da se izjašnjavaju o preporukama, te da im se na taj način vezuju ruke, a pojedinim organizatorima "diže cena", dok nema drugog dela opozicije.
"Po ko zna koji put se traži da konkretizujemo naše odluke po pitanju preporuke organizacija CRTA, Cesid, a šta je sa delom opozicije koja ne učestvuje u radu? Da li su oni prihvatili neke od preporuka koje je iznela CRTA i Cesid, možda nisu prihvatili ništa. Šta je onda suština razgovora", pita Milićević.
Poručio je strankama da posle jučerašnjih izbora u Medveđi još jednom razmisle o bojkotu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.