Dodik o zahtevu Incka: Ultimatumi kod Srba ne prolaze

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Feb.2021, 17:33

Dodik o zahtevu Incka: Ultimatumi kod Srba ne prolaze

Kvalifikujući Srbe kolektivno odgovornim za zločine koji su se dešavali u Odbrambeno otadžbinskom ratu, visoki predstavnik Valentin Incko je pokazao mržnju prema celom narodu, izjavio je danas srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Komentarišući zahtev visokog predstavnika da Narodna skupština Republike Srpske u roku od tri meseca poništi sve povelje dodeljene bivšim zvaničnicima Srpske, osuđenim za ratne zločine, Dodik je rekao da "takvu bezočnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << laž može da iznese samo čovek niskih strasti, kao što je Valentin Incko, koji je zaradio ozbiljan novac vršeći tu dužnost".

Dodik je rekao da je Incko imao nesreću što je Srpska napravila ozbiljan otklon od intervencija međunarodne zajednice i OHR-a.

Incko: RS je srpskom narodu nametnula teret krivice

Valentin Incko oglasio se povodom brojnih kritika iz Republike Srpske na njegov ultimatum i pismo u kojem govori "o kolektivnoj odgovornosti srpskog naroda" i poručuje da nije on kriv za takvu situaciju, nego institucije koje su odlikovale "ratne zloćince".

Incko je u pismu Skupštini RS dao rok od tri meseca da poništi povelje koje je dodelila Radovanu Karadžiću Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, a kako bi se time "uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda".

Incko je za Dojče vele rekao da nije on nametnuo kolektivnu odgovornost, već da je RS nametnula srpskom narodu teret krivice.

Rekao je da su Karadžić, Plavšić i Krajišnik “igrali vodeću ulogu u teškim zločinima nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u ratu u BiH”.

Rekao je i da bi diskusija trebalo da bude usmerena na "glorifikacije osuđenih ratnih zločinaca i povlačenje odlikovanja".

Ukazao je na to da Incko nije zatražio da se promeni naziv škole u Sarajevu koja nosi ime muslimanskog, bošnjačkog zločinca iz Drugog svetskog rata, ili nekih drugih javnih komunalnih objekata koji nose naziv po presuđenim osobama koje su počinile zločine u Drugom svetskom ratu.

"Naravno, to nije uradio i on se usmerava samo na jedan narod", konstatovao je Dodik, poručivši da kod srpskog naroda ultimatumi najteže prolaze.

Najavio je da će o Inckovom zahtevu biti razgovarano i istakao da se "ovaj austrijski diplomata za sva vremena diskvalifikovao".

Dodik je podsetio da su Srbi masovno stradali u NDH i naveo primer logora u Jasenovcu, gde je ubijeno oko 500.000 Srba, te masovne zločine nad Srbima kod Bihaća, gde ih je ubijeno 12.500, i Brodu na Drini kod Foče, kada je u dva dana ubijeno 6.000 ljudi.

Prema njegovim rečima, bivši jugoslovenski komunistički režim održavao je priču da se radi o žrtvama fašističkog terora, a ne o Srbima, prenela je RTRS.

Kazao je da ne želi da razmišlja šta Incko na svom odlasku može da uradi i da je za svog mandata u BiH previše naneo zla Srbima, dodvoravajući se muslimanima u Sarajevu.

Reagovanja: Stranke i pojedinci rekli "ne" Incku

Pismo kojim je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko od Narodne skupštine Republike Srpske ultimativno tražio ukidanje povelja bivšim zvaničnicima, izazvalo je brojna reagovanja u kojima se taj njegov potez tumači kao indirektno optuživanje srpskog naroda da je kolektivno odgovoran za zločine počinjene tokm rata u BiH.

Incko je predsedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću dao rok da do kraja aprila oduzme povelje s odlikovanjima dodeljene Radovanu Karadžiću, prvom predsedniku RS, Biljani Plavšić, nekadašnjoj predsednici RS i Momčilu Krajišniku, bivšem predsedniku Narodne skupštine RS, nazivajući ih osuđenim ratnim zločincima.

Šef poslaničkog kluba SNSD u NSRS Igor Žunić kaže da Incko nepravedno optužuje celi srpski narod i republičke institucije i nameće kolektivnu odgovornost za dešavanja u proteklom ratu.

Žunić u izjavi za Srnu kaže da je to nezabeleženo u politici bilo koje zemlje, kao i da Incko na to nema pravo.

Branislav Borenović, predsednik opozicionog PDP, kaže da se Incko setio da "potpiruje političke tenzije nekim svojim zahtevima koji se tiču dešavanja od pre pet godina".

Predsednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić smatra da se Incko zahtevom prema NSRS stavlja potpuno na jednu stranu, na stranu Bošnjaka i ističe da Republika Srpska neće prihvatiti kao istinite presude političkih sudova.

Savčić je za Srnu rekao da je nečuveno na koji način se Incko meša u mnoge stvari u RS, dok drugi deo BiH ne dira jer su to “njegovi mezimci.

"Sramna je i podla izjava Valentina Incka da srpski narod treba da se oslobodi kolektivne krivice", poručio je predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i dodao:"I da budem direktan, mi treba da se oslobodimo Incka i svakog sličnog licemera i srbofoba. Tačka".

Predsednik opozicione SDS Mirko Šarović je ocenio tragičnim to da neko sa tako odgovorne pozicije kao što je Incko, nameće etiketu kolektivne odgovornosti jednom narodu.

"Njegove poruke su slične onima koje je pre par dana uputio Bakir Izetbegović srpskom narodu; poruke za koje se nikad nije izvinio. Incko je do sada spavao i sada se probudio", napisao je Šarović na svom fejsbuk nalogu i poručio da NSRS neće prihvatiti to što Incko traži.

Predsednik DNS Nenad Nešić kaže da poslanici ove stranke neće dati podršku Inckovom zahtevu da se visoki predstavnik bavi temama kojima ne bi trebalo.

Poslanik Socijalističke partije u NSRS Srđan Todorović kaže da je Incko na povelje trebalo da reaguje pre pet godina, kada su dodeljene, a ne na odlasku iz BiH.

Todorović smatra i da Incko čini medveđu uslugu svom nasledniku dolivanjem ulja na vatru na ionako uzavrele političke odnose u BiH.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da Narodna skupština treba da odbaci kao neprihvatljiv Inckov zahtev i konstatuje da je za Srpsku neprihvatljivo stavljanje Incka isključivo na bošnjačku stranu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

DODIKOVA ĆERKA GORICA ODGOVORILA INCKU PORUKOM: Srpska s tobom nije stala, Srpska s tobom nije stala, nebitna si stavka mala

Izvor: Kurir, 05.Feb.2021, 16:39

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pre dva dana uputio je pismo predsedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću pismo u u kome praktično optužuje srpski narod da nosi kolektivnu odgovornost za ratne zločine počinjene tokom proteklog rata u BiH, dobio je odgovor.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.