Razvijen sistem koji prepoznaje ćelije raka u 99 odsto slučajeva

Izvor: B92, 16.Okt.2018, 08:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvijen sistem koji prepoznaje ćelije raka u 99 odsto slučajeva

Sistem "dubokog" učenja, koji je razvijen u Googleovoj AI laboratoriji pronašao je novu primenu u medicini. Ovoga puta lekari i naučnici ovaj sistem mogu da koriste za patološke analize i dijagnostiku karcinoma dojke koji se proširio s primarnog žarišta na obližnje limfne čvorove.

U te je svrhe još 2016. godine razvijen je poseban sistem LYNA (LYmph Node Assistant, or LYNA), koji je u međuvremenu unapređen, testiran i pretvoren u pravog pomoćnika lekarima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Googleovi naučnici, koji se bave veštačkom inteligencijom uspeli su da istreniraju ovaj sistem mašinskog učenja na dodatnim skupovima podataka, tako da on sada još bolje prepoznaje ćelije karcinoma na snimcima tkiva. Trenutna preciznost kojom LYNA prepoznaje na kojim se snimcima nalaze metastaze, a na kojima ne, iznosi čak 99 odsto.

Osim prepoznavanja pojave ćelija raka ovaj sistem može da izoluje i njihovu lokaciju na snimku, te prepoznaje i druga sumnjiva područja, ali i daje preporuke lekarima na šta treba da obrate dodatnu pažnju.

Računarski sistem je testiran na manjim (mikro) metastazama, koje se teško uočavaju, i zabeležio je odlične rezultate i upola skratio vreme koje je potrebno za analizu takvih snimaka, kažu iz Googlea.

Iako ova tehnologija pokazuje odlične rezultate, naučnici koji su je razvili kažu da su ti rezultati ostvareni u kontrolisanim uslovima i na ograničenom setu podataka.

Isto tako, napominju da će biti potrebno još raditi na tom sistemu, kako bi se AI implementirao u stvarni svet dijagnostike gde bi aktivno pomagao lekarima – ali su svakako optimisti oko toga da će i taj dan uskoro doći.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.