Razjašnjena misteriozna smrt Beograđanina na Andima: Srpska veza u kolumbijskoj mafiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Okt.2020, 08:57

Razjašnjena misteriozna smrt Beograđanina na Andima: Srpska veza u kolumbijskoj mafiji

Čini se da bi "posao" bio završen, jer južnoamerički narko-karteli imaju odličnu saradnju sa srpskim "kolegama", da se u sve nije umešala korona

Konačno je kolumbijska policija složila sve kockice i objavila rezultate istrage smrti Beograđanina Dejana Stanimirovića (45), koji je u toj južnoameričkoj zemlji glavom platio pokušaj da uspostavi poslovne veze s lokalnim narko-trafikantima. Prema prvoj verziji, on je stradao tokom pijanke jer je navodno igrao ruski rulet, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ali je istina mnogo krvavija. Osim Srbina, poginuli su i jedan lokalni kriminalac i dva kolumbijska policajca.

- Stanimirović je doputovao u Kolumbiju sa još jednom osobom koja ima srpsko državljanstvo, a koja navodno ima dobre kontakte sa proizvođačima kokaina u toj zemlji. Stanimirović je došao u posetu Hoseu Vinsentu Riveri, zvanom El Soldado (vojnik), bivšem komandantu desničarskog odreda smrti, koji se borio protiv levičarskih gerilaca, a koji se posle završetka građanskog rata okrenuo mnogo unosnijem poslu - trgovini kokainom. Čini se da bi posao bio završen, jer južnoamerički narko-karteli imaju odličnu saradnju sa srpskim kolegama, da se u sve nije umešala korona.

Naime, ubrzo pošto je Stanimirović doputovao u Kolumbiju, ta zemlja je usled pandemije zatvorila granice i on nije mogao da otputuje.

Stanimirović, koga su u Kolumbiji zvali Markos, ostao je u Riverinoj kući desetak dana kao gost. Za bivšeg paravojnog komandanta kolumbijska policija je sumnjala da ima dobre veze s jednim od najmoćnijih kolumbijskih narko-kartela, smeštenim na obali Atlantskog okeana. Inače, kuća El Soldada je u pokrajini Meta, kontinentalnom delu Kolumbije koji se naslanja na Ande, gde se kokain i proizvodi, pa se pretpostavlja da su pregovori vođeni upravo da bi balkanski narko-karteli kokain kupovali od prve ruke.

- Stanimirovića su opisali kao mirnog i tihog, koji je veći deo dana provodio u sobi. Ipak, kobne noći 31. marta priređena je pijanka u kojoj su pili lokalno žestoko piće. Ne zna se tačno ni koji je tačan uzrok svađe bio između Stanimirovića i El Soldada, sve se završilo kada je Srbin ispalio tri hica u bivšeg vojnika i ubio ga na mestu. Prilikom bekstva i sam Stanimirović je pogođen u glavu, u gornju vilicu. Policija ga je i našla krvavog, pored puta. Prevezli su ga u bolnicu, u kojoj je ubrzo preminuo. Prateći trag, veće policijske snage su došle do Riverine kuće kada je počela pucnjava, u kojoj su stradala dvojica policajaca. U kući je pronađen Riverin leš, a kasnije je uhapšen i Riverin sin, koji je pucao na policajce - kaže sagovornik beogradskih medija.

Osim Kolumbije, narko-karteli prisutni su u Peruu, gde robija član klana "Amerika" Zoran Jakšić, zatim u Brazilu, gde se navodno nalazi Dejan Stojanović Keka, a gde je uhapšen Goran Nešić Ciga. Srpski kokain je zaplenjen i u Argentini, gde je bila baza Šarićevog klana, ali i u Urugvaju.

Zvaničnici Kolumbije tvrde da odavno postoje veze između lokalnih bandi i balkanske mafije, koja je glavni snabdevač kokainom Zapadne Evrope, ali ih ima i na tržištu Južne Afrike, pa i Australije.

- Oni se kreću tiho i neprimetno, ne dižu prašinu, vojnički su disciplinovani. Putuju bez većih suma novca, skromno obučeni, uglavnom u međunarodnim grupama da ne bi previše skretali pažnju na sebe - rekao je za kolumbijske medije Felipe Taskon, stručnjak za probleme u vezi sa trgovinom kokainom.

Ostaje pitanje za koga je Stanimirović radio. Prema nekim informacijama do kojih je došao BIRN, on je bio zadužen za transport kokaina za Zapadnu Evropu i Rusiju i bio je tražen od nekoliko evropskih zemalja. Navodno je bio povezan s jednim drugim Beograđaninom, za koga se priča da je odavno jedan od glavnih igrača u Južnoj Americi, Dejanom Stojanovićem Kekom, koji je već godinama u bekstvu, a sumnja se da ima uporište u Brazilu. Stanimirović je sahranjen na ruiniranom i zapuštenom groblju u gradu Viljavisensio.

Stanimirović nije prvi čovek sa ovih prostora koji je stradao u Kolumbiji. Pre otprilike godinu dana, pod sumnjivim okolnostima, u jednom mondenskom letovalištu u toj zemlji umro je pod misterioznim okolnostima Vladimir Vidaković, brat ubijenog kriminalca Miloša Vidakovića. Vladimiru je, navodno, na jednoj žurki podmetnuta veća količina čistih narkotika i on je zapravo otrovan. On se dovezao do benzinske pumpe i počeo da pije gorivo da bi povratio, ali nije uspeo da se spase.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.