Razgovor Vučića i Si Đinpinga privukao veliku pažnju kineskih medija: Čelično prijateljstvo VIDEO

Izvor: B92, 25.Jun.2021, 10:44

Razgovor Vučića i Si Đinpinga privukao veliku pažnju kineskih medija: "Čelično prijateljstvo" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom u četvrtak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Kineska televizija CCTV posvetila je razgovoru dva državnika veliku pažnju.

U izveštaju kineske telezvije navodi se da je tom prilikom Si Đinping rekao da srpski narod pripada onoj naciji koja visoko ceni i neguje prijateljstvo. Između Kine i Srbije postoji jako "čelično prijateljstvo", koje zaslužuje da ga čuvamo i razvijamo generacijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Obe zemlje se suočavaju sa prilikama i izazovima, a Kina je spremna da zajedno sa Srbijom polazeći od strateškog nivoa, kao i dugoročnog ugla, razmatra i razvija bilateralne odnose, na taj način da naši prijateljski odnosi budu s vremenom što čvršći, navodi se u prilogu.

Si Đinping je naglasio da se međusobno podržavamo u naporima u cilju očuvanja državnog suvereniteta i bezbednosti. Kina podržava put razvoja koji je narod Srbije izabrao. Obe strane treba brzo da unaprede "jedan pojas i jedan put" sa visokim kvalitetom, da razvijemo novi program saradnje i zajedno planiramo razvoj.

"Treba da budemo zajedno i u borbi protiv koronavirusa, u obnovi ekonomije i klimatskih promena. Kina je spremna da Srbiji pruži pomoć u borbi protiv korone ukoliko to bude potrebno", istakao je kineski predsednik.

Predsednik Vučić čestitao je stogodišnjicu osnivanja KP Kine. Kina je postigla veliki uspeh i postala bogata nacija. Takođe, Kina je značajan faktor u očuvanju mira i razvoja u svetu.

Vučić je izrazio uverenje da će KP Kine dalje voditi Kinu napred na putu socijalizma sa kineskom bojom. Kina je veliki prijatelj Srbiji. Prijateljski odnosi su sada na najvišem nivou, a Srbija je ponosna sa takvim "čeličnim prijateljstvom".

"Kina je pružala dugoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv korone i time još jednom doprinela jačanju i konsolidovanju prijateljstva. Srbija će aktivno učestvovati u "jedan pojas i jedan put" i da unapredi konkretnu saradnju u svim oblastima. Živelo prijateljstvo između Srbije i Kine", poručio je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.