Ratne igre Prištine - napad na voz, sukobi širih razmera

Izvor: B92, 14.Jan.2017, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ratne igre Prištine - napad na voz, sukobi širih razmera"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Priština pripremala ratne igre i da je bio plan da se voz iz Beograda zaustavi i započnu sukobi širih razmera.

Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije kazao da je jutros krenuo "putnički voz, ne tenk ili oklopno vozilo, koji je trebalo da spaja ljude i gradove u skladu sa zakonima svih zemalja sveta i vrednostima EU", ali su onda, kako je rekao počele da se dešavaju "neverovatne stvari".

"Specijalne snage >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sastavljene isključivo od Albanaca pokušale su da miniraju deo pruge, ali to nisu uradili na pravi način, onda su poslali Albance sa dugim cevima na području Podujevo-Orlane-Vučitrn koji su na Jarinju trebalo da zaustave voz i uhapse mašinovođu i putnike voza i time dovedu do velikih sukoba", kazao je premijer i dodao:

"Okupili su se Srbi koji žive na tom području i okružili Albance, a Albanci su poslali, mimo odobranje NATO ili bilo čijeg odobrenja, 17 oklopnih vozila sa specijalnim jedinicama ROSU sa ciljem da isprovociraju sukob većih razmera".

Premijer je rekao da je doneo odluku da zaustavi voz i izbegne sukobe.

"Moja odluka je bila, i njom se ponosim, da zaustavim voz u Raški da bih sačuvao slobodu naših ljudi, da bih sačuvao mir i izbegao sukobe", istakao je on.

Vučić je rekao da je obavestio visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku Federiku Mogerini da je razočaran reakcijom EU na događaje na Kosovu.

"Tokom večeri obavestićemo Rusiju, sutra i Kinu i potpredsednika SAD, obavestiću ih da je Priština pripremala ratne igre", dodao je on i poručio da Srbija želi mir.

"Srbe pozivam da ostanu mirni, a moje poslednje upozorenje i molba Albancima na Kosovu i Metohiji je da ne pokušavaju da napadnu Srbe Oružjem jer Srbija to neće dozvoliti", zaključio je premijer Srbije koji se vratio na hitnu sednicu Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

Na Jarinju je pojačano prisustvo pripadnika kosovske policije zbog koji će kontolisati voz koji iz Beograda ide za Kosovsku Mitrovicu. Voz od 16:30 stoji u Raškoj.

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU nalaze se i na severu Kosova. U koloni se nalazi više oklopnih vozila, a medju njima i dva njihova kamiona.

Oni su stigli u Donje Jarinje, gde se nalazi i železničko stajalište na pruzi Raška - Kosovska Mitrovica.

Radi se o vozilima specijalnih jedinica kosovske policije, koja nisu sa severa Kosova.

U kosovskoj policiji potvrđeno je da su specijalne jedinice policije za deminiranje tokom dana kontrolisale prugu na severu Kosova nakon što se na društvenim mrežama pojavio snimak kako nepoznate osobe postavljaju eksploziv uz šine na nepoznatoj lokaciji i pretnja da je eksploziv namenjen vozu Beograd-Kosovska Mitrovica.

Voz iz Beograda krenuo je ranije danas ka Kosovskoj Mitrovici po prvi put posle 18 godina.

Pročitajte još:

Tači naredio zaustavljanje voza "po svaku cenu"

EU se oglasila povodom zahteva Prištine da se zaustavi voz

"Kosovska policija spremna da zaustavi srpske zvaničnike"

Zakazana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.