Ratari nezadovoljni i prinosom i otkupnom cenom suncokreta

Izvor: RTS, 22.Avg.2019, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratari nezadovoljni i prinosom i otkupnom cenom suncokreta

Prinos suncokreta u šabačkom kraju manji je nego što su poljoprivrednici očekivali. Osim roda, ratare brine i otkupna cena koja, tvrde, nije dovoljna ni da se vrati uloženi novac.
U prikolicu nosivosti devet i po tona, stao je rod sa četiri hektara. Zbog neočekivano lošeg prinosa i niske otkupne cene suncokreta, Milan i Milorad Gajić iz Jevremovca, ove godine ostaće, kažu, bez zarade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Prinos je za 40 odsto manji i kreće se oko dve tone i tri, četiri stotine kilograma po hektaru", ističe Milorad Gajić iz Jevremovca. "O ceni ne znam šta bih vam rekao, ona je sramotna, akontna cena je ponuđena 25 dinara, a za dalje se ne zna, uglavnom je na ivici ekonomske isplativosti, čak možda i ispod."
Suša u avgustu umanjila je rod uljarice od koje su poljoprivrednici mnogo očekivali.
Zadovoljni bi kažu, bili cenom od 40 dinara za kilogram.
U odnosu na druge ratarske kulture, dobro podnosi sušu i visoke temperature, zbog toga su površine na kojima se suncokret uzgaja poslednjih godina znatno uvećane.
Nekada se na teritoriji grada i u tri okolne opštine suncokret proizvodio na 500 hektara, a ovog proleća posejan je na oko pet hiljada hektara.
Prema rečima agronoma, prosečan prinos po hektaru je oko tri tone, što je znatno manje od očekivanog roda. Lošiji je i kvalitet zrna.
I u šabačkoj Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi očekivali su veće prinose, ističe Svetlana Zlatarić:
"Nismo zadovoljni prinosom. Očekivali smo da to bude negde oko četiri tone. Međutim, prosek se za sada kreće negde oko tri tone, sa tendencijom pada. Kada se uradi žetva i na drugim opštima, prinos će sigurno pasti. To je sigurno posledica vremenskih uslova koji su prethodili, odnosno, visokih temperatura u toku dana - da kroz fazu zrenja suncokret prođe brže, nalivanje zrna je bilo ubrzano."
Žetvu suncokreta šabački poljoprivrednici završiće za desetak dana. Mnogi će, kažu, zbog nestabilnog tržišta i manjeg roda sledeće godine smanjiti površine sa suncokretom.
 
 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.