Izvor: Nezavisne Novine, 04.Okt.2017, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasvijetljene eksplozije u Banjaluci: Bombaši pohapšeni, Šakoti prijeti otkaz

BANJALUKA - Zbog podmetanja ručnih bombi na sva četiri točka vozila banjalučkog profesora Spase Šakote, čije su eksplozije, kod Rebrovačkog mosta, juče ranile njega i slučajnog prolaznika, policija je uhapsila Nenada Berića (36), koji je sve priznao, ali i Aleksandra Savića (37), za kojeg se takođe sumnja da je Šakotu pokušao ubiti.

"Nezavisnim" je potvrđeno da je motiv napada sukob Šakote i Berića, i to u vezi s nelegalnim poslovima kojima su se obojica bavila, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << a treba podsjetiti da za profesora postoje tvrdnje da je i zelenašio, dok Berić, koji je uhapšen u noći između utorka i srijede, odranije ima dosije u policiji.

Saznajemo i da Šakota, koji je već godinama na bolovanju, a juče je osuđen na šest mjeseci zbog zadovoljavanja polnih strasti pred učenicama, ako pravosnažno bude osuđen, ostaje bez posla.

"Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju propisano je da poslove nastavnika i stručnog saradnika u srednjoj školi imaju pravo da obavljaju lica koja nisu pravosnažnom presudom osuđivana za krivična djela učinjena protiv dostojanstva ličnosti, morala, službene dužnosti, trgovine ljudima, zlostavljanja djeteta, polnog i drugog nasilja nad djetetom ili maloljetnim licem", rečeno je "Nezavisnim" iz resornog ministarstva.

Mobilni telefon Šakote danas je bio nedostupan, ali nam se javio Dejan Čutura, direktor Tehnološke škole u Banjaluci, gdje je Šakota, kao profesor fizičkog vaspitanja, stalno zaposlen od 1992, ali godinama ne dolazi na posao jer je na bolovanju.

"Ograđujem se od preduzimanja bilo kakvih mjera do pravosnažnosti presude u ovom slučaju", rekao je Čutura juče za "Nezavisne".

Takođe, istražioci su danas potvrdili da je napad na Šakotu rasvijetljen.

"Lice koje je eksplozivne naprave postavilo je privedeno i u potpunosti je priznalo krivično djelo. Ovdje se radi o njihovom ličnom odnosu, odnosno o ciljanom napadu na jedno lice, ali na jedan veoma beskrupulozan, bezosjećajan način", kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Pojasnio je da je napad ugrozio i sve građane koji su se našli u blizini vozila.

"Mi posjedujemo i snimak s nadzorne kamere ispred jedne od prodavnica, gdje se vidi da su ljudi tu prolazili i da je čovjek sa djetetom u naručju za nekoliko trenutaka izbjegao eksploziju", naglasio je Lukač.

Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani i teški kriminalitet, kaže da su bombe postavljane u toku noći, između ponoći i jedan sat, a da su aktivirane kada je vlasnik pokrenuo svoj automobil.

Iz policije su potvrdili da je Berić, kojem su naveli inicijale, odranije poznat policiji, ali da se ne može povezati s prekjučerašnjom presudom Šakoti u Osnovnom sudu u Banjaluci.

Takođe, u ovom momentu se ne povezuje postavljanje bombi pod Šakotin auto s ranijim lažnim dojavama o postavljenim bombama u Osnovnom sudu Banjaluka, u danima kada je Šakota imao zakazana ročišta.

Zbog slučaja "Šakota" juče smo kontaktirali tri banjalučka pravnika, koji su imali podijeljena mišljenja o tome da li profesor može otkupiti zatvorsku kaznu ako ona postane pravosnažna.

Uglavnom se slažu u tome da se prema Šakoti primjenjuje stari Krivični zakon, jer je, dok je on bio na snazi, počinjeno krivično djelo, a po tom zakonu se kazna, ipak, može otkupiti.

"Međutim, presuda nije pravosnažna i na nju će, sigurno je, ići žalba, a Sud je taj koji može odlučiti može li se zatvorska kazna zamijeniti novčanom, ako to optuženi bude zahtijevao", pojašnjava jedan naš sagovornik.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napadači na PROFESORA U BANJALUCI privedeni u Tužilaštvo, pogledajte ŠOKANTNE SNIMKE postavljanja bombi pod automobil (VIDEO)

Izvor: Blic, 04.Okt.2017

Banjalučani Nenad Berić (36) i Aleksandar Savić (37), osumnjičeni za podmetanja bombi na vozilo banjalučkog profesora Spase Šakote, privedeni su večeras u republičko Tužilaštvo...Podsetimo, nakon što je juče eksplodirala bomba Šakota je zadobio laške povrede zbog kojih je prevezen u banjalučku...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.