Raste broj žrtava u Bejrutu, šteta se procenjuje u desetinama milijardi

Izvor: B92, 07.Avg.2020, 12:08

Raste broj žrtava u Bejrutu, šteta se procenjuje u desetinama milijardi

Spasilački timovi i dalje pretražuju ruševine u bejrutskoj luci, skoro tri dana nakon razorne eksplozije koja je potresla glavni grad Libana.

Broj poginulih u stravičnoj eksploziji u luci u Bejrutu porastao je na 154, prenosi državna novinska agencija NNA pozivajući se na navode libanskog ministra zdravlja Hamada Hasana.

Hasan je rekao da je svaki peti povređeni,a da je oko 5.000 njih zatražio bolničko lečenje.

Trenutno se u kritičnom stanju nalazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 120 ljudi, saopštava NNA, a prenosi Rojters.

Eksplozija je oštetila veliki silos, kvartove pored luke i ruševine i razbijeno staklo prekrile su nekoliko gradskih blokova.

Francuski i ruski spasilački timovi sa psima pretraživali su danas luku, dan posle posete Emanuela Makrona poprištu eksplozije.

Makron je obećao pomoć i da će tražiti da libanski lideri koji su već dugo na vlasti sprovedu reforme.

Eksploziju je izazvala detonacija 2.750 tona amonijum-nitrata, hemikalije koja se koristi za eksploziv i đubrivo, uskladištene u luci otkako je konfiskovana sa jednog zaplenjenog broda 2013. godine.

Vlada je pokrenula istragu i našla se na udaru kritika jer mnogi Libanci za katastrofu krive nemar i korupciju.

Timovi za potragu i spasavanje su poslati iz nekoliko zemalja kako bi se pronašli preživeli u eksploziji.

Jedan od pronađenih kraj silosa za žitarice je 23-godišnji Džo Akiki lučki radnik koji je vođen kao nestao od eksplozije.

Desetine ljudi je i dalje na tom spisku, a oko 300.000 ljudi, više od 12 procenata stanovništa Bejruta, ne može da se vrati u svoje stanove zbog eksplozije koja je izbila vrata i prozore širom grada i u mnogim zgradama se sada ne može živeti.

Šteta se procenjuje na 10 do 15 milijardi dolara.

Oštećene bolnice koje su već bile pune zbog pandemije korona virusa još uvek grčevito nastoje da zbrinu povređene u eksploziji.

Istraga je u međuvremenu fokusirana na lučke i carinske zvaničnike od kojih je 16 pritvoreno.

Mnogi Libanci međutim misle da ono što se dogodilo ukazuje na mnogo veću trulež koja prožima politički sistem i dopire do rukovodstva zemlje.

Decenijama u Libanu dominira ista politička elita, uključujući mnoge vojne zapovednike i komandire milicija iz građanskog rata vođenog od 1975. do 1990. godine.

Vladajuće frakcije koriste javne institucije da nagomilaju bogatsvo i distribuiraju zaštitu pristalicama.

Trideset godina posle završetka građanskog rata još uvek često nestaje struja, smeće se ne odnosi, a voda iz vodovoda uglavnom nije za piće.

I pre eksplozije zemlju je potresala ozbiljna ekonomska kriza za koju se takođe krive političari.

Nezaposlenost je rasla i pad vrednosti lokalne valute je mnoge ljude lišio ušteđevina.

Sve to će još više otežati obnovu posle eksplozije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.