Izvor: Nezavisne Novine, 29.Nov.2016, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o finansiranju partija kasni dvije godine

SARAJEVO - Komisija za finansije i budžet Doma naroda parlamenta BiH početkom decembra ove godine razmatraće CIK-ov Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka, i ništa ne bi bilo sporno da se taj materijal ne odnosi na 2014. godinu.

Koja je svrha razmatranja materijala starog dvije godine, niko ne zna, s tim da i članovi komisije koja će se o njemu upoznati kažu da to nije u redu i da se neke stvari i procedure moraju ubrzavati, posebno kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je u pitanju Parlamentarna skupština BiH, kojoj, kako ističu, sve stiže kasno.

"Dok sve institucije odrade svoje, mi kasno dobijemo izviješće i tako će biti dok nešto ne popravimo. Nadam se da ćemo novim zakonom o parlamentarnom nadzoru uspjeti ograničiti procedure kako bi to išlo što brže, jer jasno je da je sada sve sporo", rekla je Ljilja Zovko, predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda parlamenta BiH.

Materijali o kojima delegati iz Komisije za finansije i budžet treba da se upoznaju, posebno su interesantni javnosti, jer govore o milionima maraka koji završe u kasama političkih partija.

Recimo, te 2014. godine stranke su na raspolaganju imale 27.141.123,73 KM, od čega su iz budžeta dobile više od 19 miliona KM. Najviše novca strankama isplaćeno je iz lokalnih zajednica i to 5,2 miliona KM, zatim iz kantona 3,8 miliona KM, a zatim iz vlada entiteta. U periodu od 2004. do 2014. godine iz budžeta svih nivoa vlasti strankama je isplaćeno ukupno 209,4 miliona KM, što je ogroman novac, a koji se, prema zakonu, može korisiti isključivo za rad odborničkih ili poslaničkih klubova na svim nivoima vlasti.

Kada su u pitanju kampanje, stranke su te 2014. godine za opšte izbore potrošile 8,6 miliona KM ili 1,7 miliona KM više nego što je to bilo za lokalne izbore 2012. godine. U posljednjih deset godina najviše su nas koštali izbori 2010. godine i to preko 10,4 miliona KM. Lokalni izbori 2008. godine, prema finansijskoj reviziji, koštali su 8,1 milion KM dok su opšti koštali 8,2 miliona KM.

"O tome treba sigurno raspravljati dosta ranije i reagovati na neke nepravilnosti. Zašto je to tako i zašto o tome raspravljaju kasno? Možemo govoriti o neodgovornosti, prije svega poslanika parlamenta BiH, naročito ako uzmemo u obzir da se radi o političkim partijama i oblasti u kojoj vlada haos", rekao je Vehid Šehić, politički analitičar i bivši član Centralne izborne komisije BiH.

Zanimljivo je da su političke stranke nakon isteka godine u roku od tri mjeseca dužne dostaviti finansijske izvještaje, tako da nije jasno zašto se baš sada raspravlja o poslovanju u 2014. godini ako su sve političke partije svoje izvještaje predale na vrijeme, odnosno do marta 2015. godine.

"Novac koji dobiju stranke iz budžeta ne može se trošiti na kampanju i zakon je tu jasan, ali kod nas se zakoni prave da se krše i da se u njima pronađu rupe", rekao je Šehić.

Da u okviru finansiranja političkih partija u BiH stvari ne štimaju, možda najbolje ilustrije to šte se time bavila i Grupa zemalja za borbu protiv korupcije Vijeća Evrope (GRECO), koja je prije više od pet godina BiH preporučila da izmijeni svoj Zakon o finansiranju političkih partija, što je urađeno prije nekoliko mjeseci, ali samo kozmetički, s obzirom na to da ključne preporuke GRECO-a nisu sprovedene.

Ilustracije radi, zakon je predvidio obavezu strankama da objavljuju informacije o troškovima i prihodima na svojim veb stranicama, a nisu propisani ni forma ni rokovi objavljivanja niti je kome jasno šta raditi u slučaju da politička partija nema veb stranicu.

•       Stranke su na raspolaganju imale 27.141.123,73 KM, od čega su iz budžeta dobile više od 19 miliona KM.

•       Najviše novca strankama isplaćeno je iz lokalnih zajednica i to 5,2 miliona KM, iz kantona 3,8 miliona KM, a zatim iz vlada entiteta.

•       Od 2004. do 2014. godine iz budžeta svih nivoa vlasti strankama je isplaćeno ukupno 209,4 miliona KM.

•       Za kampanju stranke 2014. godine potrošile 8,6 miliona KM ili 1,7 miliona KM više nego što je to bilo za lokalne izbore 2012. godine.

•       U posljednjih deset godina najviše su nas koštali izbori 2010. godine i to preko 10,4 miliona KM.

•       Lokalni izbori 2008. godine, prema finansijskoj reviziji, koštali su 8,1 milion KM dok su opšti koštali 8,2 miliona KM.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.