Raseljavanje romskih porodica iz naselja kod Belvila u drugoj polovini aprila

Izvor: Studio B, 09.Apr.2012, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raseljavanje romskih porodica iz naselja kod Belvila u drugoj polovini aprila

U drugoj polovini aprila počinje prva faza raseljavanja romskih porodica koje žive kod Belvila, najavio je gradonačelnik Dragan Đilas.

On je osudio incidente u Resniku gde je, u sukobima između policije i građana koji se protive doseljavanju Roma iz Belvila, povređeno 13 policajaca i dvoje građana.

Đilas poručuje da građani Resnika nemaju razloga ni za proteste ni za strah, jer će to romsko naselje biti pod kontrolom grada i nigde gde je grad napravio romska >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << naselja nikakvih problema nije bilo.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da u Beogradu neće biti pregovora sa ljudima koji su zauzeli neki deo gradskog zemljišta na kome treba da se rade veliki infrastrukturni projekti.

- Ne želimo da pregovaramo ni sa onima koji smatraju da je to što će se na kilometar i nešto od njihovog naselja naseliti dvadeset porodica Roma razlog da se napada policija i da se prave demonstracije. Verujem da dobar deo građana koji su juče bili na tim demonstracijama nije imao prave podatke o broju porodica koje će doći. Lokacija je na kilometar od prvih kuća. Ne pravimo geto naselja, ali svesni smo da se građani plaše. Ono što svi treba da znaju jeste da ni u jednom naselju koje je grad Beograd napravio za Rome u Makišu, Lazarevcu, Barajevu, Rakovici nema problema.. Ne postoji razlog da se bilo ko u Resniku plaši ili da očekuje da će zbog dolaska pripadnika romske nacionalnosti biti poremećeni neki odnosi. Siguran sam da će deca koja će tamo doći ići u školu, za njihove roditelje ćemo pokušati da nađemo posao, a oni će poštovati uspostavljena pravila - precizirao je Đilas.

Kako je istakao, u drugoj polovini aprila planira se početak prve faze preseljavanja Roma koji se nalaze kod Belvila. Tamo živi preko 200 porodica, više od 500 dece, od kojih samo sedmoro ide u osnovnu školu. Za njih ćemo obezbediti osnovne stvari, omogućiti da im deca krenu u školu, da imaju sva prava i da poštuju red i zakone koji važe u Beogradu.

- Ako se nastave protesti, država ima mehanizam i mora da reaguje na takve stvari. Ja sam za to da se izbegava bilo koji oblik sile. I juče je policija reagovala tek kada je bila pogođena kamenicama, flašama. Mislim da je dobar broj građana koji su se juče uplašili poverovao da će neko naseliti 400 porodica romske nacionalnosti. Nema potrebe za tim. Dvadeset porodica, četrdeset odraslih ljudi i nekoliko desetina dece sasvim sigurno ne mogu nikoga da ugroze i nema razloga za demonstracije i proteste - naglasio je gradonačelnik Đilas.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.