Rakić: Pucanj u mir, poziv Srbima na suzdržanost

Izvor: RTS, 14.Dec.2018, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rakić: Pucanj u mir, poziv Srbima na suzdržanost

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je na konferenciji za novinare da je odlukom Prištine o transformaciji KBS u vojsku napadnut mir na Kosmetu i da je najgrublje pogažena rezolucija UN 1244 kojom se predviđa da je jedina oružana formacija na KiM Kfor. Sprski poslanici obratiće se ustavnom sudu.
"U ime Kriznog štaba lokalne samouprave sve četiri opštine na severu, pozivam Srbe na suzdržanost, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bez obzira gde žive, da ne nasedaju na provokacije, jer će ih biti", rekao je Rakić.

Napominje da je cilj Srba da se održi mir.
"Nismo sami u ovome, država Srbija je uz sve nas i predsednik Vučić je više puta ponovio da neće dozvoliti nikakve napade na srpski živalj", rekao je Rakić.
Poslao je poruku Prištini i međunarodnoj zajednici da Srbi neće nasedati na provokacije ali da će se boriti za mir.
"Mi nismo uplašeni i ostaćemo ovde", poručio je Rakić.
Ističe da je odluka Prištine neprihvatljiva i da je Srbi apsolutno odbacuju.
"Poručujemo da to za nas nema nikakvu snagu i da te tzv. snage nemaju šta da traže u srpskim sredinama a naročito ne na prostoru severa KiM", rekao je Goran Rakić podsećajući da prema rezoluciji Un ali i briselskom sporazumu, nikakve snage ne mogu na sever bez saglasnosti političkih predstavnika Srba.

Ističe da je današnja odluka pokazala da Priština ne želi mir i da današnja odluka predstavlja pucanj u mir.
"Ukoliko dođe do bilo kakvih pretnji, poručujem da ćemo biti ispred svog golorukog naroda i branićemo naše pravo na život", rekao je Rakić.
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović kaže za RTS da će se izglasavanje zakona o transformaciji KBS u vojsku sigurno odraziti na bezbednost Srba "u trenutku kada smo vi bili okrenuti miru".
"Obišao sam danas celu oštinu, primetne su grupe Albanaca koji su otišli na proslavu u Prištini. Nije bilo provokacija, pozvali smo stanovništvo da budu mirni, pratimo situaciju, imamo kontakte sa policijom. Opredeljeni smo ka miru, ovakve odluke moraju da stanu, ne znamo zašto Evropa ćuti", istakao je Popović.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Srpska lista: Formiranje vojske Kosova je pucanj u mir

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Dec.2018

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da je Priština odlukom da formira vojsku Kosova jasno pokazala da ne želi mir, te poručio da će, ukoliko bude bilo kakvih prijetnji, srpski predstavnici biti ispred golorukog naroda braneći pravo na život.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.