Iran uzvratio udarac, balističkim projektilima na baze u Iraku

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 01:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran uzvratio udarac, balističkim projektilima na baze u Iraku

Iranski balistički projektili pogodili baze u Iraku u kojima su bili i američki vojnici. Na Erbil i Ajs el Asad palo najmanje 15 raketa ”fateh”. Amerikanci tvrde da među njihovim vojnicima nema žrtava. Šef iranske diplomatije proglasio kraj akcije. Tramp na Tviteru napisao: ”Sve je u redu”. Nafta skuplja skoro pet odsto.
7.50 - Državna televizija Irana je javila da je u napadima ubijeno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "80 američkih terorista". Navodi se da Amerikanci pokušavaju da ublaže štetu tvrdnjama da je sve u redu. Nema potvrde ove tvrdnje iz drugih izvora.
4.16 - Iranske rakete koje su pogodile delove baze Ajn el Asad u kojima se ne nalaze Amerikanci, javlja Si-En-En pozivajući se na izvore u Pentagonu. I ostale američke televizijske mreže navode da u napadu nije bilo američkih žrtava. Takođe, nema jasnih informacija o mogućim žrtvama među Iračanima. 
3.50 - ”Sve je u redu”, napisao je američki predsednik Donald Tramp posle iranskog napada na baze u Iraku. 
”Rakete su lansirane iz Irana na dve vojne baze u Iraku. U toku su procene štete i žrtava. Za sada je sve dobro! Imamo daleko najmoćniju i najopremljeniju vojsku na svetu! Obratiću se naciji ujutro”, napisao je Tramp.

3.30 - Iran objavio kraj napada. Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif je na Tviteru objavio da je ”Iran preduzeo i okončao proporcionalne mere” na baze iz kojih je pokrenut ”kukavički napad protiv naših zvaničnika i državljana”.
”Ne želimo eskalaciju rata, ali ćemo se braniti protiv agresije”, napisao je  Zarif.

3.18 - Telo iranskog generala Kasema Solejmanija, koji je ubijen u napadu američkih dronova u Bagdadu, položeno je u grobnicu, javila je iranska agencija Fars.

2.57 - Iran je na ciljeve u Iraku ispalio projektile "fateh 313", dometa do 500 kilometara, javila je iranska agencija Fars. Iran je u poslednjih deset godina uložio ozbiljna sredstva u razvoj balističih raketa, čime im je poboljšana preciznost i povećan domet. Na bazu u Erbilu pala su dva projektila, javljaju američki mediji pozivajući se na kurdske izvore.

2.39 - Američki predsednik Donald Tramp se neće obratiti naciji ove noći, javlja Si-En-En.
2.17 - Iranska agencija Tasnim javila je da će pripadnici Hezbolaha gađati ciljeve u Izraelu, ukoliko Amerika pokuša da uzvrati napad koji su pokrenule iranske raketne jedinice. Među mogućim metama koje je Iran nabrojao je, takođe, i Dubai.
2.00 - Said Džalili, jedan od savetnika iranskog lidera Ajatolaha Alija Hamneija postavio je na Tviter iransku zastavu, odgovarajući na sličan potez predsednika SAD Donalda Trampa, koji je posle napada u kojem je ubijen general Kasem Solejmani na Tviter postavio američku zastavu.

1.57 - Američki predsednik Donald Tramp obratiće se naciji tokom noći. Još nije poznato tačno kada.
1.45 - Prvi snimak načinjen u bazi Ajn el Asad na koju je palo najmanje 13 iranskih projektila. Si-En-En javlja da među iračkim vojnicima u toj bazi ima žrtvama.

1.42  - Cene nafte na berzama skočile su za 3,5 odsto odmah posle prvih vesti o iranskom raketnom napadu na baze u Iraku, javlja AFP.
1.30 - Počeo je drugi talas raketnih napada na američke položaje u Iraku, javila je iranska agencija Tasnim. Na meti je ponovo baza Ajn el Asad.
Iranska revolucionarna garda ispalila je balističke projektile na dve vojne baze u Iraku, iz kojih su navodno poleteli dronovi u čijem je napadu ubijen general Kasem Solejmani. Ukupno 15 raketa ”fateh” pogodilo je baze Ajn el Asad i Idlib, ali ni nekoliko sati posle eksplozija nije bilo jasno da li je u napadu bilo žrtava.

Prema iranskim izvorima, Revolucionarna garda je na baze ispalila dve salve projektila, a napad se vremenski podudario sa polaganjem tela generala Solejmanija u grobnicu.
Nekoliko projektila je, prema navodima iračkih medija, oborila američka protivvazdušna odbrana. 
Nije sasvim jasno koliko je  raketa pogodilo ovu bazu, jer ih je nekoliko presrela američka protivvazdušna odbrana.
Američke oružane snage su, ubrzo nakon eksplozija, potvrdile da su projektili ispaljeni sa iranske teritorije.
Iranska televizija je, posle proglasa Revolucionarne garde, emitovala i snimak početka raketnog napada i objavila da su rakete ispaljene tokom drugog talasa napada poletele ka metama.
Hezbolah, libanska šiitska milicija sa bliskim vezama sa Iranom, objavila je ”početak osvete” za smrt generala Kasima Solejmanija. 
Raketni napad je počeo nekoliko dana pošto su američki dronovi snimili pokrete iranskih raketnih jedinica. 
O raketnom napadu hitno je obavešten i američki predsednik Donald Tramp, rekla je njegova predstavnica za medije Stefani Grišam. 
Nekoliko sati kasnije, Tramp je posle sastanka sa najznačajnijim vojnim zvaničnicima napustio Belu kuću i nedugo zatim, na Tviteru, napisao da je ”sve u redu”, te da će se naciji obratiti naknadno.
Trampov Tvit usledio je posle poruke koju je na istoj mreži ostavio iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif, navodeći da je akcija završena i da Teheran ne želi eskalaciju sukoba. 
Ajn el Asad je druga naveće američka baza u Iraku i nalazi se oko 160 kilometara zapadno od Bagdada. U prošlosti je bila meta napada Islamske države, a u njoj je krajem 2018. godine boravio Tramp.
U toj bazi su stacionirani dronovi ”riper” za koje se veruje da su prošle sedmice upotrebljeni u napadu u kojem je ubijen iranski general Kasem Solejmani. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Anatomija krize – pakleni dani u odnosima SAD i Irana

Izvor: RTS, 08.Jan.2020

Raketni napadi Irana na vojne baze u Iraku u kojima su se nalazili vojnici SAD najnoviji su rezultat zaoštravanja odnosa dveju zemalja. Reč "osveta" u zvaničnim reakcijama obe strane postala je uobičajena. Teško je predvideti dalji razvoj situacije, a zvaničnici dve zemlje razmenjuju sve...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.