Radovan i njegov otac su 45 godina čuvali voćnjak. Onda su došli divljaci i uništili ga (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 17.Feb.2017, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovan i njegov otac su 45 godina čuvali voćnjak. Onda su došli divljaci i uništili ga (FOTO)

Voćar iz Kikinde Radovan Sivčev (65), kada je pre nekoliko dana otišao da obiđe svoj voćnjak koji se nalazi na Mokrinskom drumu, na periferiji grada, naišao je na tužnu i neprijatnu sliku.

Svih 17 stabala šljive bilo je posečena do panja. Drvokradice ne samo da su posekle Radovanov voćnjak, nego su posekli i 11 stabala jabuke i trešnja u komšijskom dvorištu.

- Kao i svakoga dana otišao da obiđem voćnjak i imao sam šta i da vidim. Posekli su mi stabla stara >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << 45 godina koja je još moj otac zasadio. Ovo je posebna sorta šljive "mađarica" koja se danas retko gde pronalazi. Svako drvo je toliko dobro rađalo da smo imali i 100 kilograma ovog voća samo sa jednog drveta - priča nam očajni Radovan.

Foto: Telegraf

Voćnjak za 45 godina koliko postoji nikada nije prskan, Radovan je šljive prirodno gajio i zato su svake godine donoslile bogat rod.

- Ovo je pravo huliganstvo, ne znam ni kako bih sve ovo nazvao. Pokupili su stabla, a ostavili su grane po čitavom voćnjaku. Verovatno im grane krošnje nisu odgovarale, pa su pokupili samo debela stabla - priča nam Radovan.

Ceo slučaj je prijavljen Policijskoj upravi u Kikindi koji su nakon istrage zaključili da su lopovi odneli oko šest kubika drva.

- Šteta je ogromna, od ovoga smo živeli. Bavim se po malo i povrtarstvom, ali smo više bili usmereni na voćarstvo. Znali su letos i da mi kradu krompir i povrće iz bašte, ali ovome se nisam nadao. Stabla stara skoro pola veka, to se više ne može nadoknaditi - kaže nam Radovan.

Foto: Telegraf

Drvokradice koje u zimskim danima "haraju" kikindskim voćnjacima i šumama, ne prezaju ni od koga. Od početka grejne sezone iz Poljočuvarske službe u Kikindi prijavljeno je niz slučajeva ilegalne seče stabala. Na Simićevom salašu na putu Kikinda - Banatska Topola početkom januara posečena su hrastova stabla.

U mnogim selima u okolini grada, u Mokrinu, Iđošu, Sajanu, Novim Kozarcima primećene su drvokradice koje obično dolaze zaprežnim kolima i u toku noći seku stabla, a nije retko ni da se dolazi automobilima i kamionima. Često stradaju i voćnjaci na salašima i vikendicama.

Prošle godine, zabeležen je sličan slučaj uništvanja voćnjaka kod Kikinđanina Jovana Radaka, kome su drvokradice posekle čak 42 stabla šljive, kajsije, breske i višnje.

(Dragana Ivanić)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.