Rad u Kini: Primoravali zaposlene da piju urin i jedu bubašvabe

Izvor: B92, 07.Nov.2018, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rad u Kini: Primoravali zaposlene da piju urin i jedu bubašvabe

Menadžeri u kineskoj firmi su završili u zatvoru, jer su kažnjavali zaposlene na ekstreman način.

Menadžeri u jednoj kineskoj firmi dobili su kazne zatvora, jer su primoravali zaposlene koji nisu dovoljno prodali - da piju urin i jedu bubašvabe, izveštavaju lokalni mediji.

Policija je krenula u akciju, nakon što su se pojavili video snimci koji pokazuju kako radnike bičuju kaišem i primoravaju da piju žutu tečnost.

Zaposlenicima je rečeno je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedu bubašvabe ako ne ispune cilj.

Trojica menadžera su zatvorena na pet i deset dana, izveštava South China Morning Post.

Video objavljen na kineskom društvenoj mreži Weibo pokazuje poslodavca koji stoji usred kruga, i udara vatreno kaišem.

I drugi zaposleni, za koje se tvrdi da rade u firmi za renoviranje kuća u Guejdžou, vide se na snimku kako piju žutu tečnost iz plastičnih čaša dok drže zatvorene noseve.

Ove snimke slali su menadžeri drugim zaposlenima i na taj način im pretili - da će morati da jedu bubašvabe ako budu loše radili.

Prema medijskim izveštajima, zaposleni su kažnjavani i tako što su morali da piju vodu iz toaleta ili sirće. Brijali su im i glavu.

Kompanija navodno nije iplatila plate zaposlenima u protekla dva meseca, a osoblje je bilo uplašeno da govori u strahu da će izgubiti plate.

Okružna policija je uhapsila tri menadžera i kasnije su osuđeni na dane zatvora.

To je najnoviji u nizu slučajeva kineskih firmi koje koriste neobične mere za kažnjavanje, sramoćenje ili ohrabrivanje svog osoblja.

Prethodni izveštaji su zabeležili slučajeve - da zaposleni šamaraju jedni druge na događaju kompanije kako bi podstakli motivaciju, kao i da je osoblje prisiljeno da puzi na javnom putu ili ljubi kante za otpad kao kaznu. Neke od ovih kazni bile su i deo tim bildinga.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.