Rabin pozvao Fajon da vrati kuću u kojoj je sedište stranke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2021, 15:11

Rabin pozvao Fajon da vrati kuću u kojoj je sedište stranke

Rabin Menahem Margolin, predsednik Evropske jevrejske zajednice, pozvao je predsednicu SD i evroparlamentarku Tanju Fajon da ispravi istorijsku nepravdu i Slovenačkoj jevrejskoj zajednici vrati zgradu u kojoj je sedište stranke na čijem je čelu.

U pismu rabina, koje je objavio slovenački portal SiOL, on podseća da je zgradu u Levstikovoj ulici u Ljubljani, u kojoj je sedište stranke SD, sagradio je jevrejski trgovac Felik Moškovic, koji je odveden u koncentracioni logor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Aušvic tokom 1943. sa porodicom, odakle se nikada nisu vratili.

Nakon njihove smrti, kuća je, kako kaže, "prodata pod sumnjivim uslovima", nacionalizovana i ranije su je koristili visoki zvaničnici nekadašnje Komunističke partije Jugoslavije.

Vraćanje pomenute kuće Jevrejskoj zajednici bila bi, kaže, "pravilna, poštena i moralna odluka" o kući Moškovica i ispravila bi "istorijsku nepravdu".

Dodao je da se nadaju da će SD prepoznati "simboličnu i emocionalnu neodrživost statusa kvo" i da će pokušati da zajednički dođu do rešenja, preneo je slovenački portal 24ur.

Iz SD su objasnili da su do kuće, koja je ranije bila u vlasništvu slovenačke države, došli ugovorom o zameni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.