RUSKO OSOBLJE I KANCELARIJA U PRIŠTINI U VELIKOJ OPASNOSTI: Zaharova pozvala Misiju UN da hitno reaguje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Okt.2021, 18:40

RUSKO OSOBLJE I KANCELARIJA U PRIŠTINI U VELIKOJ OPASNOSTI: Zaharova pozvala Misiju UN da hitno reaguje!

Vlasti lažne države učinile neoprostivo

Rusija poziva Misiju Ujedinjenih nacija na Kosovu da garantuje bezbednost zaposlenima u ruskoj kancelariji u Prištini, izjavila je u subotu Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova.

- Pozivamo Misiju UN na Kosovu i međunarodne snage na Kosovu u okviru svoje nadležnosti prema rezoluciji 1244 da obezbede pouzdanu bezbednost i neophodne uslove za rad osoblja ruske kancelarije u Prištini. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Čekamo pisane garancije administracije UN - rekla je Zaharova u saopštenju.

Ona je rekla i da postupci Prištine protiv ruskih diplomata ne povlače posledice po njihov pravni status jer su akreditovani pri Misiji UN na Kosovu.

- Pretpostavljamo da ovaj napad administracije u Prištini ne povlači posledice po pravni status pomenutog ruskog diplomatskog osoblja. Prema međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, od fundamentalne važnosti za kosovsko rešenje, oni su akreditovani pri Prelaznom savetu UN Administrativne misije na Kosovu (UNMIK) i nemaju nikakve veze sa strukturama ove samoproglašene "države" -  napomenula je Zaharova.

Predsednica samoproglašenog Kosova Vljosa Osmani izjavila je u petak da "proteruje" dvoje ruskih diplomata u Prištini akreditovanih pri diplomatskoj misiji u Srbiji zbog njihovog navodnog "štetnog uticaja" u regionu, prenosi Sputnik International.

Ambasada Rusije u Srbiji saopštila je ranije da ne priznaje odluke Prištine i osudila kao apsolutno neprihvatljive pokušaje da se spreče ruske diplomate akreditovane kod UNMIK-a da sprovode svoje legitimne aktivnosti. Pokret Prištine u saopštenju je opisan kao "provokacija protiv ruskih diplomata".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.