RUSKI EKSPERTI TVRDE: Moskva će se uključiti u pregovore Beograda i Prištine!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2019, 02:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSKI EKSPERTI TVRDE: Moskva će se uključiti u pregovore Beograda i Prištine!

Pregovori između Beograda i Prištine mogu da se obnove pod novim uslovima, a bilo bi prirodno da se u taj proces uključi Moskva, smatraju ruski eksperti.

- Pregovori su blokirani krivicom kosovskih Albanaca, koji ne žele da naprave ustupke ni po jednom pitanju, a Srbija ističe da u tom slučaju nema ni nastavka dijaloga - kaže Jelena Guskova sa Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka.

Ona očekuje da će posle izbora u Prištini doći novi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ljudi, pa će i pregovori možda biti obnovljeni pod nekim novim uslovima.

- Međutim, Beograd je potpuno jasno rekao da prethodno moraju biti ukinute takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i da moraju biti poštovana prava Srba na Kosmetu, određena Briselskim sporazumom iz 2013. godine - podseća ona, dodajući da za sada nema naznaka daljih poteza Albanaca - niti žele da razgovaraju o razmeni teritorija, niti da daju prava kosovskim Srbima, a tim pre ne žele da ukidaju carine.

Ipak, dodaje ona, nove političke strukture u Prištini možda će biti kooperativnije, a perspektive za pregovore postoje.

Nema rešenja bez saglasnosti Rusije

Guskova takođe smatra da bi bilo sasvim prirodno da se Moskva uključi u dijalog o rešenju kosovskog pitanja.

- Sve zavisi od toga kakav cilj političari postavljaju. Verovatno taj cilj i određuje ko treba da učestvuje u pregovaračkom procesu - napominje ona.

Katarina Entina iz Instituta za Evropu Ruske akademije nauka veruje da će se, pre ili kasnije, Rusija uključiti u pregovore o rešenju za kosovsko pitanje.

- Što se tiče Moskve, to će se desiti pre ili kasnije, u ovom ili onom formatu. A format koji sada postoji predviđa, kao što je govorila odlazeća administracija EU, na čelu sa Federikom Mogerini, da bilo koje rešenje koje postignu Beograd i Priština treba da bude potvrđeno u Savetu bezbednosti UN, pa tako ono svakako ne može biti prihvaćeno bez saglasnosti Rusije. Zato je svakako potrebno učešće Rusije, na ovaj ili onaj način - smatra Entina.

Ona podseća da su Srbi ranije više puta izražavali želju da se Moskva uključi u dijalog. Što se tiče aktivizacije samih pregovora, kako je navela, to je nešto što je i te kako poželjno i za Moskvu i za Beograd, a možda čak i za Prištinu.

Sagovornici smatraju malo verovatnim da Moskva može biti mesto gde će se voditi pregovori. Kako ističe Guskova - kosovski Albanci ne bi na to pristali.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.