RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE NISU UMEŠANE U SAJBER NAPADE Zaharova odbrusila Amerima

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Okt.2020, 19:09

"RUSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE NISU UMEŠANE U SAJBER NAPADE" Zaharova odbrusila Amerima

Nisu dati nikakvi dokazi

Moskva kategorički odbacuje izjave Vašingtona o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u organizovanje sajber napada, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Kao i obično, nisu dati nikakvi dokazi. Objavljene su dobro poznate teze o "umešanosti" naše zemlje u širok spektar destruktivnih radnji u informacionom prostoru - naglasila je Zaharova.

- Kategorički odbacujemo ovakve spekulacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ruske državne strukture nemaju nikakve veze sa zlonamernim aktivnostima na internetu, kao što to pokušavaju da predstave u Vašingtonu - istakla je portparolka.

Prema njenim rečima, iza optužbi na račun ruskih državnih struktura kriju se razmatranja oportunističke političke prirode, težnja rusofobičnih snaga u Sjedinjenim Američkim Državama da u jeku predizborne predsedničke kampanje "održavaju u životu" temu "ruske pretnje".

U komentaru se naglašava da je stav Moskve o izgradnji saradnje u sajber poslovima više puta iznošen, uključujući i na najvišem nivou.

- Konkretno, predsednik Rusije 25. septembra 2020. godine govorio je o sveobuhvatnom programu mera za obnavljanje rusko-američke saradnje u oblasti međunarodne informacione bezbednosti - precizirala je Zaharova.

Ona je, takođe, izrazila žaljenje što, sudeći po retorici visokih zvaničnika američke administracije, tamo ne dele takve pristupe i nisu spremni za saradnju na ravnopravnoj osnovi sa međusobnim uvažavanjem.

U ponedeljak su američko Ministarstvo pravde i FBI optužili šest državljna Rusije za hakerske napade. Oni su osumnjičeni za umešanost u širenje virusa NotPetja 2017. godine. Kako tvrde predstavnici Ministarstva i FBI, optuženi su oficiri GRU i organizovali su, između ostalog, sajber napade na Olimpijadu u Južnoj Koreji 2018. godine.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.