RUSKA VAKCINA OSVOJILA PLANETU: Mnogo zemalja zainteresovano za Sputnjik V

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Apr.2021, 22:42

RUSKA VAKCINA OSVOJILA PLANETU: Mnogo zemalja zainteresovano za Sputnjik V

Rusku vakcinu Sputnjik V već su registrovali regulatori u oko 60 zemalja

Mnoge evropske zemlje, uključujući Balkan, pokazuju veliko interesovanje za rusku vakcinu Sputnjik V, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško.

- San Marino, balkanske zemlje i još neki pokazuju veliko interesovanje. Ne bih želeo da ih sada imenujem, jer ozbiljni razgovori o mogućim ugovorima nisu započeti. Ipak, broj zemalja je prilično visok - istakao je stariji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << diplomata.

On je dodao da je već oko 60 zemalja širom sveta izrazilo interesovanje za rusku vakcinu. U EU mnoge vlade čekaju odobrenje Evropske agencije za lekove (EMA), a neke zemlje su donele odluku o saradnji sa Rusijom na nacionalnom nivou, koristeći prednost fleksibilnih propisa Unije.

- Naš stav ostaje nepromenjen. Spremni smo da radimo sa svim zainteresovanim stranama. Protivimo se politizaciji pitanja. Polazimo od toga da je za suočavanje sa pandemijom neophodno razviti najvišu međunarodnu saradnju. Nemamo dvostruku agendu - naglasio je diplomata.

Prema njegovim rečima, Moskva otvoreno ukazuje svim partnerima da su tehničke mogućnosti isporuke vakcina u inostranstvo pre svega određene unutrašnjim potrebama za vakcinacijom u Rusiji.

sa ukupnom populacijom koja premašuje milijardu i po ljudi. Preko 30 zemalja već je pokrenulo masovnu vakcinaciju Sputnjikom V. Efikasnost preparata na nivou od 91,6 odsto potvrdili su podaci objavljeni u vodećem medicinskom časopisu Lanset, navodi ruska agencija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.