RUSIJA URUČILA PROTEST ČEŠKOM AMBASADORU: Pozvali smo Prag da stavi tačku na provokacione ispade

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Avg.2019, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSIJA URUČILA PROTEST ČEŠKOM AMBASADORU: "Pozvali smo Prag da stavi tačku na provokacione ispade"

Ministarstvo je naglasilo da su takve akcije na teritoriji Češke poprimile sistematski karakter.

Otpravnik poslova Češke pozvan je u Ministarstvo inostranih poslova Rusije gde mu je uručen odlučan protest zbog skrnavljenja spomenika maršalu Sovjetskog saveza Ivanu Konjevu u Pragu, saopšteno je u ruskom spoljnopolitičkom resoru.

Tim akcijama u Češkoj je cilj revidiranje istorije i umanjenje značaja pobede u Drugom svetskom ratu, kao i stvaranje negativne slike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << o vojnicima oslobodiocima.

- Pozvali smo Prag da stavi tačku na takve provokacione ispade, da pronađe i kazni vandale, da vrati spomenik u ranije stanje i da osigura njegovu zaštitu u budućnosti - navodi se u saopštenju MIP-a Rusije.

Ruske diplomate su podsetile da maršala Konjeva za Češku vezuje samo pobeda u maju 1945. godine, kada je vojska pod njegovom komandom oslobodila Prag od fašista.

- Poseban gnev izazivaju pokušaji čeških "istoričara" da povežu ime I. S. Konjeva sa događajima iz 1968. godine, sa kojima maršal nije imao nikakve veze - naglasili su u Ministarstvu.

Ranije je saopšteno da su u Pragu nepoznate osobe ispisale uvredljive reči na spomeniku Maršalu Konjevu.

Pogledajte rezultate

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.