RUSIJA POKREĆE MEGA-PROJEKAT! Kreće izrada novih višekratnih raketa!

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Okt.2020, 15:52

RUSIJA POKREĆE MEGA-PROJEKAT! Kreće izrada novih višekratnih raketa!

Projekat vredan 407 miliona rubalja

Samarski raketno-kosmički centar "Progres" započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas "Amur-SPG", izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.

O potpisivanju ugovora za izradu projekta objavljeno je početkom oktobra. Trebalo bi da dokument bude spreman do kraja ove godine, a koštao je "Roskosmos" 407 miliona rubalja.

U avgustu je generalni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << saopštio da je planiran razvoj rakete-nosača "Sojuz-SPG" sa višekratnim prvim stepenom, koja će nadmašiti Falkon 9 "Spejs Iksa" po procenjenom broju lansiranja.

Pretpostavlja se da će raketa srednje klase biti dvostepena. Sa kosmodroma "Vostočni" moći će da nosi 9,5 tona tereta u orbitu bliže Zemlji, sa višekratnom upotrebom prvog stepena i 12 tona uz jednokratnu upotrebu.

Raketa će moći da nosi 2,5 tone u geoprelaznu orbitu koristeći potisni blok "Fregat". Cena lansiranja iznosiće 22-35 miliona dolara, u zavisnosti od konfiguracije.

Inače, u Rusiji pored raketno-kosmičkog centra "Progres", na raketama za višekratnu upotrebu radi i kompanija "S7", ali su one niže klase. Pored toga, i kompanije u Kini i Evropi planiraju da naprave rakete za višekratnu upotrebu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.